Guyana/Exxon-deal levert record 5 projecten op in 7 jaar
De Liza Fase 1 ontwikkeling is ongeveer 190 kilometer uit de kust in waterdiepten van 1.500 tot 1.900 meter. Het project omvat de FPSO Liza Destiny die ongeveer 140.000 vaten olie per dag (bpd) produceert, met een opslagcapaciteit van maximaal 1,6 miljoen vaten. Er zijn vier boorcentra met in totaal 17 putten: acht olieproducerende putten, zes waterinjectieputten en drie gasherinjectieputten.
De ontwikkeling van Liza Fase 2 omvat een tweede FPSO - Liza Unity. De productie bij Liza Fase 2 begon op 11 februari 2022, met als doel om later dit jaar tot 220.000 bpd te halen. De ontwikkeling is vergelijkbaar met die van Liza Fase 1, maar met in totaal zes boorcentra: 30 putten, waaronder 15 olieproducerende putten, negen waterinjectieputten en zes gasinjectieputten.
Het ontwikkelingsplan van Payara omvat een derde FPSO - Prosperity. Het project zal zich richten op ongeveer 220.000 bpd. Met 10 boorcentra zal dit project de reserves van Payara en Pacora ontwikkelen. Er zijn 41 putten gepland, waaronder 20 productieputten, en 21 water- en gasinjectieputten. De opstart van dit project wordt in 2023 verwacht.
De ontwikkeling van Yellowtail omvat een vierde FPSO - One Guyana. Het grootste gesanctioneerde project tot nu toe zal gericht zijn op ongeveer 250.000 bpd. Er zijn zes boorcentra gepland, gericht op de Yellowtail- en Redtail-bronnen met 51 putten; 26 productie- en 25 water- en gasinjectieputten. De productie start naar verwachting in 2025.
Nu in de planningsfase, zal het Uaru project, wanneer goedgekeurd, het grootste project van Exxon tot nu toe zijn met een productiecapaciteit van ongeveer 275.000 bpd. Het project zal plaatsvinden in het oostelijke deel van het Stabroek-blok, ongeveer 200 km van Port Georgetown, en zal koolwaterstoffen produceren uit de Uaru- en Mako-reservoirs. De eerste olie wordt al in het vierde kwartaal van 2026 beoogd.
Uaru zal de geaccumuleerde olieproductiecapaciteit in het Stabroek-blok naar meer dan 1,1 miljoen vaten per dag brengen, waardoor Guyana de op één na grootste olieproducent in Zuid-Amerika wordt. De productie in Guyana zou tegen 2027 tegen de huidige olieprijs meer dan US$ 147 miljoen per dag bedragen.
Alistair Routledge, president van ExxonMobil Guyana, heeft het ontwikkelingstempo in Guyana beschreven als 'ongekend'. Meer dan 900 mensen op zes platforms ondersteunen veilige booroperaties voor de kust van Guyana, zegt hij. "We beleggen met een tijdshorizon van 20-30 jaar. Het is ongelooflijk moeilijk om toekomstige beslissingen te nemen als je het gevoel hebt dat de voorwaarden voortdurend zullen worden gewijzigd."
Guyana 5, Suriname 0
Ondertussen is in Suriname, ondanks vijf ontdekkingen op zijn meest productieve licentie – Blok 58 – sinds 2020, nog geen definitieve investeringsbeslissing (FID) genomen voor het ontwikkelen van de hulpbronnen. TotalEnergies, operator bij Block 58, heeft gezegd dat de resultaten van beoordelingscampagnes FID zullen leiden.
"We weten niet wat de toekomst zou zijn. We bevinden ons in de exploratie- en beoordelingsfase met enkele risicovolle putten. We wachten dus af", vertelde TotalEnergies-directeur Philippe Blanchard in juni aan OilNOW. "In het verleden hebben we slecht nieuws gehad: twee slechte putten terwijl we goede resultaten verwachtten. Dus het zou heel moeilijk zijn om dat nu te zeggen."
De vijf ontdekkingen van Blok 58 zijn in Maka Central, Kwaskwasi, Sapakara, Keskesi en Krabdagu. Kwaskwasi wordt een reus genoemd in het Guyana-Suriname-bekken, en analisten vergelijken het met de Liza-vondst van Exxon in het Stabroek-blok.
Wanneer Suriname de goedkeuring van zijn eerste offshore-ontwikkeling in de geschiedenis zal vieren, terwijl het schijnbaar op handen is, blijft onbekend. Ondertussen boekt Exxon vooruitgang in Guyana met de steun van de regering die ernaar streeft zo snel mogelijk inkomsten binnen te halen, ter bevordering van haar enorme ontwikkelingsdoelen.
Vandaag
-
14:37
Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
-
12:40
Het gevaar van WhatsApp
-
10:42
IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
-
08:48
Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
-
06:51
Collegiaal bestuur onder president Simons
-
04:53
Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
-
02:57
Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
-
00:59
Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
-
00:00
Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 880
- Alertheid geboden bij wat je schrijft of zegt
- Gewapende overval op supermarkt in Uitvlugt
- EU stelt tegenmaatregelen VS-tarieven uit
- Gewapende overval op goudkamp in Nassaugebied: 300 gram ruw goud gestolen
- Ivan Fernald verlaat NPS: De maat is vol
- Strenge veiligheid rond inauguratie – Wegen rond ANS afgesloten
- China wil samenwerking met Suriname verdiepen onder president Simons
- Dansen met olifanten
- Kleine en middelgrote pluimveeboeren beschrijven zorgen sector
- Zelfde weerpatroon bewolkt, zon en onweer
- Illegale migratie eist opnieuw levens op Caribische route
- 5 scholieren naar Parijs voor Internationale Natuurkunde Olympiade
- Rijstboeren Nickerie vestigen hoop op aankomende minister Noersalim
Eergisteren
- Reactie op 'Santokhi's toespraak...zelfverheerlijking'
- "Miljoenen doden door stofstormen wereldwijd"
- NPS draagt Patrick Brunings voor als minister Olie, Gas en Milieu
- 30 verdachten aangehouden na reeks misdrijven: Oproep tot waakzaamheid
- Drs. C. Waterberg verdient erkenning in de strijd tegen malaria
- Afstudeeronderzoek legt voedselveiligheidsproblemen melkveesector bloot
- Nieuwe bezems van gerecycled materiaal!
- Crash Air India: motoren vielen direct na start uit
- Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
- Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
- Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
- Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
- VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
- Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik