Guyana/Exxon-deal levert record 5 projecten op in 7 jaar
03 Sep, 08:41
foto
Een van de FPSO die het Nederlandse bedrijf SBM Offshore heeft gebouwd en exploiteert in opdracht van ExxonMobil voor zijn Stabroek Block-ontwikkelingen in buurland Guyana.


Ondanks kritiek op de fiscale voorwaarden van de Production Sharing Agreement (PSA) tussen Guyana en ExxonMobil, heeft de deal de weg vrijgemaakt voor een snelle ontwikkeling van de enorme koolwaterstofbronnen die voor de kust van het land worden gevonden. Na de aankondiging van enorme olievoorraden op Liza 1 in mei 2015, heeft Exxon slechts zeven jaar later al meer dan 30 ontdekkingen gedaan, vier projecten goedgekeurd, terwijl een vijfde ontwikkeling nu wordt beoordeeld. Voorts heeft het plannen voor in totaal 10 drijvende productie, op- en overslag (FPSO) schepen.

De Liza Fase 1 ontwikkeling is ongeveer 190 kilometer uit de kust in waterdiepten van 1.500 tot 1.900 meter. Het project omvat de FPSO Liza Destiny die ongeveer 140.000 vaten olie per dag (bpd) produceert, met een opslagcapaciteit van maximaal 1,6 miljoen vaten. Er zijn vier boorcentra met in totaal 17 putten: acht olieproducerende putten, zes waterinjectieputten en drie gasherinjectieputten.

De ontwikkeling van Liza Fase 2 omvat een tweede FPSO - Liza Unity. De productie bij Liza Fase 2 begon op 11 februari 2022, met als doel om later dit jaar tot 220.000 bpd te halen. De ontwikkeling is vergelijkbaar met die van Liza Fase 1, maar met in totaal zes boorcentra: 30 putten, waaronder 15 olieproducerende putten, negen waterinjectieputten en zes gasinjectieputten.

Het ontwikkelingsplan van Payara omvat een derde FPSO - Prosperity. Het project zal zich richten op ongeveer 220.000 bpd. Met 10 boorcentra zal dit project de reserves van Payara en Pacora ontwikkelen. Er zijn 41 putten gepland, waaronder 20 productieputten, en 21 water- en gasinjectieputten. De opstart van dit project wordt in 2023 verwacht.

De ontwikkeling van Yellowtail omvat een vierde FPSO - One Guyana. Het grootste gesanctioneerde project tot nu toe zal gericht zijn op ongeveer 250.000 bpd. Er zijn zes boorcentra gepland, gericht op de Yellowtail- en Redtail-bronnen met 51 putten; 26 productie- en 25 water- en gasinjectieputten. De productie start naar verwachting in 2025.

Nu in de planningsfase, zal het Uaru project, wanneer goedgekeurd, het grootste project van Exxon tot nu toe zijn met een productiecapaciteit van ongeveer 275.000 bpd. Het project zal plaatsvinden in het oostelijke deel van het Stabroek-blok, ongeveer 200 km van Port Georgetown, en zal koolwaterstoffen produceren uit de Uaru- en Mako-reservoirs. De eerste olie wordt al in het vierde kwartaal van 2026 beoogd.

Uaru zal de geaccumuleerde olieproductiecapaciteit in het Stabroek-blok naar meer dan 1,1 miljoen vaten per dag brengen, waardoor Guyana de op één na grootste olieproducent in Zuid-Amerika wordt. De productie in Guyana zou tegen 2027 tegen de huidige olieprijs meer dan US$ 147 miljoen per dag bedragen.

Alistair Routledge, president van ExxonMobil Guyana, heeft het ontwikkelingstempo in Guyana beschreven als 'ongekend'. Meer dan 900 mensen op zes platforms ondersteunen veilige booroperaties voor de kust van Guyana, zegt hij. "We beleggen met een tijdshorizon van 20-30 jaar. Het is ongelooflijk moeilijk om toekomstige beslissingen te nemen als je het gevoel hebt dat de voorwaarden voortdurend zullen worden gewijzigd."

Guyana 5, Suriname 0
Ondertussen is in Suriname, ondanks vijf ontdekkingen op zijn meest productieve licentie – Blok 58 – sinds 2020, nog geen definitieve investeringsbeslissing (FID) genomen voor het ontwikkelen van de hulpbronnen. TotalEnergies, operator bij Block 58, heeft gezegd dat de resultaten van beoordelingscampagnes FID zullen leiden.

"We weten niet wat de toekomst zou zijn. We bevinden ons in de exploratie- en beoordelingsfase met enkele risicovolle putten. We wachten dus af", vertelde TotalEnergies-directeur Philippe Blanchard in juni aan OilNOW. "In het verleden hebben we slecht nieuws gehad: twee slechte putten terwijl we goede resultaten verwachtten. Dus het zou heel moeilijk zijn om dat nu te zeggen."

De vijf ontdekkingen van Blok 58 zijn in Maka Central, Kwaskwasi, Sapakara, Keskesi en Krabdagu. Kwaskwasi wordt een reus genoemd in het Guyana-Suriname-bekken, en analisten vergelijken het met de Liza-vondst van Exxon in het Stabroek-blok.

Wanneer Suriname de goedkeuring van zijn eerste offshore-ontwikkeling in de geschiedenis zal vieren, terwijl het schijnbaar op handen is, blijft onbekend. Ondertussen boekt Exxon vooruitgang in Guyana met de steun van de regering die ernaar streeft zo snel mogelijk inkomsten binnen te halen, ter bevordering van haar enorme ontwikkelingsdoelen.
Advertenties