Nederlandse parlementariërs onderzoeken koloniaal verleden
14 Aug, 18:30
foto
De delegatie van het Nederlandse parlement heeft zondag een bezoek gebracht aan Fort Zeelandia. De politici oriënteren zich over het koloniale verleden. (Foto: CDS)


De delegatie van de Tweede Kamer heeft vandaag Fort Zeelandia bezocht en begaf zich daarna naar het monument van de Gevallen Helden 1902 op Mariënberg. Ook is plantage Frederiksdorp aangedaan. De negen parlementariërs zijn op een werkbezoek in Suriname. Het gaat om de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken, met vertegenwoordigers van acht verschillende politieke partijen. De delegatie is gisteren aangekomen en gaat dinsdag weer weg. Het bezoek heeft te maken met het onderzoek naar het koloniale verleden van Nederland. De vraag of het Nederlandse kabinet excuses moet aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden staat centraal bij dit werkbezoek.

De delegatie bestaat uit de Kamerleden Kiki Hagen (delegatieleider, D66), Salima Belhaj (D66), Inge van Dijk (CDA), Renske Leijten (SP), Kati Piri (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Don Ceder (CU), Sylvana Simons (BIJ1) en Marieke Koekkoek (Volt), meldt de Communicatiedienst Suriname. Zij brengen namens de commissie voor Binnenlandse Zaken een bezoek aan Suriname, Curaçao en Bonaire. Delegatieleider Hagen geeft aan dat de commissie zich zal verdiepen in het slavernijverleden met name in de opmaak naar 2023 wanneer het feit wordt herdacht dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij in al zijn koloniën afschafte.

Middels een plantagebezoek, gesprekken met de Commissie Slavernijverleden en het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden zal de groep proberen de balans op te maken over hetgeen speelt rond het slavernijverleden in de Surinaamse samenleving. Dit onderzoek zal in een reisverslag aangeboden worden aan andere commissies en het Nederlandse kabinet. Volgens Kamerlid Hagen is een open houding erg belangrijk om zaken goed te kunnen waarnemen. “We moeten nu vooruitkijken. We moeten kijken wat er nu nodig is voor Suriname en de inwoners”, zegt de delegatieleider. Volgens haar is het belangrijk wat er over het slavernijverleden leeft in Suriname. 
Advertenties