Achaibersing: We moeten door de zure appel heen bijten
02 Aug 2022, 00:00
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning beantwoordt vragen van actievoerders. Hij krijgt heel wat naar zijn hoofd geslingerd. (Foto: René Gompers)


Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is maandag met de demonstranten gaan praten en heeft hun vragen beantwoord. Hij benadrukt tijdens de protestactie van de Organic Movement dat hij ook tegen de benoemingen van ‘friends and family’ is. Hij geeft aan dat hij sinds het onderzoek in het ‘reçu-schandaal is begonnen, het ministerie niet heeft betreden. Op twee momenten na; om te onderhandelen met Oppenheimer en om met de actievoerders te praten. Achaibersing wil de brandstofprijzen zoals het bedrijfsleven voorstelt, (nog) niet loslaten. Ook de stroomprijs zou hoger liggen als de regering niets zou doen. Er is meer dan SRD 2 miljard voor een sociaal vangnet beschikbaar. Hij vindt dat de uitvoering beter gedaan moet worden.

De bewindsman heeft zoveel mogelijk vragen van de mensen beantwoord. Maar niet iedereen wilde de antwoorden horen of geloofde hem ronduit niet. Ze maken hem zelf voor leugenaar uit. Achaibersing blijft rustig en geduldig onder de snikhete zon, de mensen te woord staan. De mensen geven aan dat het leven erg zwaar is en ondraaglijk wordt. Achaibersing benadrukt dat hij hun gevoelens niet bagatelliseert, dat hij hard werkt om een kapotte economie gezond te krijgen en "dat het pijn doet, maar we moeten door de zure appel heen bijten".

Achaibersing deelt de mensen mee dat er voor het sociaal vangnet meer dan SRD 2 miljard is vrijgemaakt. De uitvoering moet echt veel beter, geeft hij aan. Hij gaat ook onderzoeken waarom de SRD 3 miljoen die vrijgemaakt zou zijn voor onderwijzers van het binnenland die door de wateroverlast getroffen zijn, nog steeds vastzit. De mensen zijn sinds januari in de stad. De scholen en verblijfplaatsen zien er niet uit, delen ze de minister mee.

De mensen hebben Achaibersing gevraagd waarom hij dan de benoemingen van 'friends and family' toestaat als hij er tegen is. Hij geeft aan dat hij naar het grotere belang kijkt "en dingen van minder belang op de koop toe neemt." De mensen zijn boos over de hoge stroomprijzen. Op vragen of de stroomprijs op Financiën wordt bepaald, deelt hij mee dat de prijs in samenspraak wordt vastgesteld en dat de regering het besluit goedkeurt. Maar de stroomprijzen kunnen veel hoger liggen, geeft Achaibersing aan: "De afgelopen 6 maanden was de subsidie aan de EBS meer dan een miljard SRD. De subsidie is begroot op ruim 2 miljard dit jaar. Daar moet iets aan gedaan worden."

Maar ook de brandstofprijzen zouden hoger kunnen liggen, voegt de bewindsman er aan toe. "U heeft de VSB-voorzitter ook gehoord toch die zegt dat de brandstofprijzen losgelaten moeten worden?" merkt hij op. "De brandstofprijs wordt tussen de SRD 150 en 200 miljoen per maand gesubsidieerd. Als ik het loslaat… wat gaat met u gebeuren? Ik hoop dat het een tijdelijke situatie is." Hij benadrukt: "Er is geen governmenttake, het kan niet, want er wordt gesubsidieerd.”

Op vragen of hij bereid is terug te treden terwijl het 'reçu-schandaal' wordt onderzocht, zegt Achaibersing: "Ik heb het ministerie twee keer betreden vanaf het onderzoek, maar ook vanwege mijn persoonlijke omstandigheden. Vandaag, om u tegemoet te treden. En toen ik met Oppenheimer moest onderhandelen. Want die onderhandelingen doe ik. Voor de rest ben ik niet op het ministerie geweest. Een bewuste beslissing." Op Achaibersing zijn "integriteit en menselijkheid" is een beroep gedaan om met de president te praten, om verlichting te brengen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May