Bonnie als categorie 1-orkaan blijft in kracht toenemen
04 Jul, 20:16
foto
Arbeiders staan ​​bij een ingestorte straat in San Salvador na een overstroming veroorzaakt door zware regenval, in de nasleep van de tropische storm Bonnie. (Foto: Reuters)


Tropische storm Bonnie is zondagavond voor de zuidwestkust van Mexico veranderd in een orkaan van categorie 1. Het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) zegt dat Bonnie maximale aanhoudende winden van 130 km per uur en hardere windstoten heeft.

Bonnie, de derde orkaan van het oostelijke noordelijke deel van de Stille Oceaan in 2022, kwam vrijdagavond als een tropische storm aan land aan de Caribische kust nabij de grens tussen Nicaragua en Costa Rica. Het bracht zware regenval over de regio, voordat hij zaterdag overstak naar de Stille Oceaan.

In El Salvador hebben de autoriteiten bevestigd dat er één dode is gevallen door stortregens. De Salvadoraanse president Nayib Bukele zei op Twitter dat de lessen maandag in het hele land zouden worden opgeschort.

Volgens de Mexicaanse nationale meteorologische dienst kan de orkaan maandagnacht de classificatie van categorie 2 bereiken met windsnelheden tot 117 km per uur, terwijl hij evenwijdig aan de kust reist voordat hij wegtrekt uit Mexico.

De deining van de oceaan veroorzaakt door Bonnie "zal waarschijnlijk levensbedreigende surf- en stroomomstandigheden veroorzaken", zei het NHC in een advies.

De Mexicaanse meteorologische dienst waarschuwde dat de orkaan kan leiden tot hevige regenval, modderstromen, overstromingen, sterke windstoten en oceaangolven tot 5 meter diep langs de zuidelijke Pacifische kust van het land.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August