13 van de 15 Caricom regeringsleiders naar Suriname
28 Jun, 05:47
foto
President Chan Santokhi


Van de 15 lidstaten van de Caricom zullen 13 regeringsleiders met hun ministeriële en technische delegaties aanwezig zijn in Suriname tijdens de 43e Meeting of the Conference of Heads of Governments of the Caribbean Community. De top wordt van 3-5 juli in Paramaribo gehouden. President Chan Santokhi zal van 1 juli tot en met 31 december voorzitter zijn van de Caricom. "Voor het eerst dat we een conference mogen hosten. Eerder is tweemaal de Inter-sessional meeting gehost", merkte president Santokhi op tijdens een persconferentie maandag.

In totaal worden ongeveer 400 personen verwacht op de Caricomtop. Hiernaast, zullen verschillende delegaties van aan Caricom geaccrediteerde landen en organisaties, aanwezig zijn, zoals de Europese Unie. Ook de hoofden van de regionale Caricom instituten zullen participeren in deze summit. President Santokhi deelde mee dat enkele bijzondere gasten worden verwacht, zoals de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de secretaris-generaal van de ACP landen en de secretaris-generaal van de Association of Caribbean States. Ook wordt verwacht de minister van de Staat van Saudi Arabië, Sheikh Adel el Jubeir, die eerder dit jaar een kort bezoek aan Suriname heeft gebracht.

Op 2 juli zal de Strategic Dialogue and Cooperation Platform meeting met Guyana worden gehouden. Op dezelfde dag vindt ook de 10K Road Race plaats. De eerste na de Covid-19 periode. Er zal in de marge een meeting van COFAP, de Raad van Ministers van Financiën van Caricom worden gehouden op 3 juli. De openingsceremonie wordt op 3 juli 's avonds gehouden, waar ook de Order of Caribbean Community zal worden uitgereikt. De intentie is, om enkele uitstaande overeenkomsten te ondertekenen met Caricom, zoals de Double Taxation Avoidance Treaty.

Suriname zal worden uitgedragen in alle aspecten: diversiteit, flora en fauna, kunst, cultuur, muziek en cuisine. Het bedrijfsleven zal zijn Surinaamse productie tentoonstellen. Al het eten dat zal worden geserveerd zal voor 95% van Surinaamse bodem zijn.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, zal op 2 en 3 juli een officieel bezoek brengen aan Suriname en participeren in de openingsceremonie van de Caricom Regeringsleiders ontmoeting. Het is de eerste keer dat een secretaris-generaal van de VN Suriname bezoekt. Hij zal door de VN gefinancierde projecten bezoeken, en ook de mangrove aanplantingen aan de kust van Suriname bezoeken.

Guterres zal een bilaterale ontmoeting hebben met de president en op 2 en 3 juli zal hij in een werklunch met de Caricom regeringsleiders een ontmoeting hebben.

Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September