Afghanistan: Taliban vraagt internationale hulp na aardbeving
De provincie Paktika in het zuidoosten is het zwaarst getroffen. De VN spant zich in om noodopvang en voedselhulp te bieden.
De reddingspogingen worden gehinderd door hevige regen en hagel. De dodelijkste aardbeving die het land in twee decennia heeft getroffen, vormt een grote uitdaging voor de Taliban, de islamistische beweging die vorig jaar weer aan de macht kwam, nadat de door het Westen gesteunde regering was gevallen.
Het epicentrum van de aardbeving was ongeveer 44 km van de stad Khost en de trillingen werden tot in Pakistan en India gevoeld. Getuigen meldden dat ze de aardbeving hebben gevoeld in zowel de hoofdstad van Afghanistan, Kabul, als de hoofdstad van Pakistan, Islamabad.
"De regering is helaas onderworpen aan sancties, dus is ze financieel niet in staat om de mensen te helpen in de mate die nodig is", zei Abdul Qahar Balkhi, een hoge Taliban-functionaris. "Internationale hulporganisaties helpen, buurlanden, regionale landen en wereldlanden hebben hun hulp aangeboden, wat we waarderen en verwelkomen. De hulp moet in zeer grote mate worden opgeschaald, omdat dit een verwoestende aardbeving is die in decennia niet is meegemaakt."
Het is niet bekend hoeveel mensen onder het puin zitten. Gezondheids- en hulpverleners hebben gezegd dat de reddingsoperatie bijzonder moeilijk is vanwege de hevige regen.
In afgelegen gebieden hebben helikopters slachtoffers naar ziekenhuizen gebracht. De VN en hulporganisaties in buurland Pakistan helpen bij de humanitaire inspanningen, waaronder het inzetten van medische teams en het verstrekken van medische benodigdheden.
Een humanitaire hulporganisatie, Intersos, zei klaar te staan om een medisch noodteam te sturen, bestaande uit twee chirurgen, een anesthesist en twee verpleegsters.
De meeste slachtoffers tot nu toe vielen in de districten Gayan en Barmal van Paktika, vertelde een plaatselijke arts aan de BBC. Een heel dorp in Gayan is naar verluidt verwoest.
"Er was gerommel en mijn bed begon te trillen", vertelde een overlevende, Shabir, aan de BBC. "Het plafond viel naar beneden. Ik zat vast, maar ik kon de lucht zien. Mijn schouder was ontwricht, mijn hoofd was bezeerd, maar ik kon eruit. Ik weet zeker dat zeven of negen mensen van mijn familie, die in dezelfde kamer waren als mij, dood zijn".
Een arts in Paktika zei tegen de BBC dat onder de slachtoffers medisch personeel was. "Voor de aardbeving hadden we niet genoeg mensen en faciliteiten, en nu heeft de aardbeving het weinige dat we hadden verwoest", zeiden ze. "Ik weet niet hoeveel van onze collega's nog in leven zijn."
Communicatie na de aardbeving is moeilijk vanwege schade aan gsm-masten. De verwachting is dat het dodental nog verder zou kunnen oplopen, vertelde een andere lokale journalist in het gebied aan de BBC. "Veel mensen zijn zich niet bewust van het welzijn van hun familieleden omdat hun telefoons niet werken", zei hij. "Mijn broer en zijn familie zijn gestorven en ik heb het pas na vele uren vernomen. Veel dorpen zijn verwoest."
Afghanistan is gevoelig voor aardbevingen, aangezien het zich in een tektonisch actieve regio bevindt, over een aantal breuklijnen, waaronder de Chaman-breuk, de Hari Rud-breuk, de Centrale Badakhshan-breuk en de Darvaz-breuk.
In de afgelopen tien jaar zijn meer dan 7.000 mensen omgekomen bij aardbevingen in het land, meldt het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken. Jaarlijks vallen er gemiddeld 560 doden door aardbevingen.
Meest recentelijk hebben opeenvolgende aardbevingen in het westen van het land in januari meer dan 20 mensen het leven gekost en honderden huizen verwoest.
Zelfs vóór de Taliban-overname waren de Afghaanse hulpdiensten uitgerekt om natuurrampen het hoofd te bieden - met weinig vliegtuigen en helikopters beschikbaar voor reddingswerkers.
Maar meer recentelijk heeft het land te maken gehad met een tekort aan medische benodigdheden.
Volgens de VN lijdt 93% van de huishoudens in Afghanistan aan voedselonzekerheid. Lucien Christen van het Rode Kruis zei dat de "nauwkeurige economische situatie" in Afghanistan betekent dat "ze (Afghaanse families) niet in staat zijn om eten op tafel te zetten".
Vandaag
-
10:08
Vijfde verdachte aangehouden op Zanderij in ripzaak Sunparklaan
-
09:20
Benadering van het vraagstuk: Tijdelijke combinatie lid DNA en presidentschap!
-
07:22
Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
-
05:24
Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
-
03:28
TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
-
01:31
SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
-
00:59
Column: Formateur: ja of nee?
-
00:00
Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op