DONDRU gelanceerd voor data over klimaatverandering
10 Jun 2022, 22:43
foto
Vlnr.: Enver Lieuw (ADEPT NV), Donovan Bogor (NIMOS), ROM-minister Silvano Tjong-Ahin en milieudirecteur Ritesh Sardjoe.


Voor het beschermen van mens, dier en milieu moeten landen voldoende toegerust zijn. “Om dat te kunnen doen hebben we data nodig.’’ Dit zei minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Silvano Tjong-Ahin vandaag bij de lancering van de database DONDRU. Dit systeem moet data met betrekking tot klimaatverandering bij elkaar brengen en deze met de samenleving delen.

Het informatiesysteem is eigendom van ROM c.q. de Staat Suriname en is met financiering van de Inter-Amerikaane Ontwikkelingsbank (IDB) ontwikkeld. Middels de database wordt er ook meer bekendheid gegeven aan een deel van het werk dat op ROM wordt verricht. Tjong-Ahin zegt dat DONDRU een van de systemen is die toegerust zijn op de effecten van klimaatverandering.

In het vorige jaar gepubliceerde State of the Climate Report, dat geldt als Surinames Klimaatplan, is beloofd een database op te zetten om aandacht te besteden aan deze gevolgen. Suriname zal - als een van de landen die de klappen van klimaatverandering zullen opvangen - samen met de andere naties moeten werken aan het verminderen van uitstoot.

Er kan zonder data over klimaatverandering geen beleid gemaakt worden hierover, zegt Tjong-Ahin. De database is niet voor wetenschappers alleen, maar zeer gebruikersvriendelijk voor het algemene publiek. Hij meent dat vooral jongeren zich de data eigen zullen moeten maken. “Het is belangrijk dat we met zijn allen gaan praten over klimaatverandering, gaan nadenken en beseffen dat we allemaal een taak hebben voor de zorg van ons milieu.”

DONDRU wordt beheerd door het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). Donovan Bogor is Office Director van NIMOS’ Office of Environmental Planning & Information Management (EPI). Hij legt uit dat er voor de naam DONDRU is gekozen om de database een meer Surinaams karakter te geven. De informatie is voorlopig alleen in het Engels, maar er wordt gewerkt aan een Nederlandse en Sranantongo vertaling.

Volgens webdeveloper Enver Lieuw van ADEPT NV moet het systeem data op een begrijpbare manier tonen. Er is ruimte om commentaar te geven en op een later tijdstip zal ook een contactformulier aan de database verbonden worden, meldt de Communicatie Dienst Suriname, die optekent dat zowel het systeem als de data veilig en beschermd zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May