US$ 3 miljoen voor schoonmaak en reparatie scholen binnenland
13 May, 00:00
foto
Minister Marie Levens beantwoordt vragen die gesteld zijn tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling. (Beeld: DNA)


Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft onlangs US$ 3 miljoen vrijgemaakt voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur (minOW&C) voor de schoonmaak en reparatie van scholen in het binnenland die door de wateroverlast zijn getroffen. Dit heeft minister Marie Levens meegedeeld donderdag in De Nationale Assemblee. Volgens de bewindsvrouw zijn de middelen niet voldoende, maar genoeg om de scholen langzaam op te starten.

Assembleelid Stephen Tsang (NDP) wilde weten of het om US-dollar of SRD gaat. De minister zal daarover tijdens de tweede ronde antwoord geven. Minister Achaibersing om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het gaat om de tegenwaarde in SRD van US$ 3 miljoen. Dat komt neer op ruim SRD 63 miljoen.

Minister Levens merkte op dat er een ernstig tekort is in de begroting om de wateroverlast aan te pakken. De schade is enorm en de schoonmaakwerkzaamheden en reparaties zijn niet helemaal rond. Er wordt met verschillende groepen samen met de bewoners gewerkt aan de reparatie van de scholen. Het onderwijsproces in de gebieden die te maken hebben met wateroverlast is nog steeds niet opgestart.

Over het onderwijsprogramma zei Levens dat er in het binnenland vanaf de intrede van Covid-19 een enorme achterstand is opgebouwd, gevolgd door twee momenten van wateroverlast. Ze deelde mee dat er een heel ander curriculum is ontwikkeld om de achterstanden in het binnenland in te halen, zonder dat de kinderen en leerkrachten in problemen komen. Het ministerie verwacht weer wateroverlast in juni. “We zijn bezig om met het Platform Leerkrachten Binnenland na te gaan als wij niet het heel systeem in het binnenland moeten veranderen, bijvoorbeeld dat we in de droge tijd meer onderwijs geven en in de natte tijd vakantie. Daar moeten we naar kijken, omdat de natuur verrast. We moeten daarop afstemmen”, zei Levens.

Diverse parlementariërs hebben tijdens de begrotingsbehandeling gepleit voor een verhoging van de begroting van Onderwijs en daar is de minister dankbaar voor. Levens gaf aan dat de compensatie voor leerkrachten voor calamiteiten in het binnenland te maken heeft met extra middelen die het ministerie nodig heeft voor mensen die last hebben gehad van wateroverlast. “Dat is in onderhandeling met de minister van Financiën. Er zijn middelen apart gezet om te kijken hoe we dat kunnen compenseren. We hebben uitgebreid gesproken met alle leerkrachten die in het binnenland werken en afgesproken hoe we dat gaan organiseren”, voerde Levens aan.


Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May