Column: Pijnlijk proces van paars naar oranje
22 Feb, 00:59
foto


Met het opheffen van de avondklok en veranderen van de codekleur van Covid-19 is Suriname moeizaam uit het paarse tijdperk gekropen. Het land is oranje gekleurd door de president, die voorzitter is van de oranjepartij. Zaterdag is een grote krachtmeting gepland tussen paars en oranje. Er zal een signaal worden gegeven. De grote vraag is of de NDP de wet aan haar laars zal lappen en zal zorgen voor een 'paarse revolutie'.

Het inperken van vrijheden van burgers is een van de ergste maatregelen die kunnen worden genomen. Indien het algemeen belang, de nationale veiligheid en de gezondheidstoestand in het land het vereist, is er geen andere keus. Op 29 maart 2020 stelde de paarse regering onder leiding van Desi Bouterse de avondklok in van 20.00 uur tot de volgende dag 06.00 uur. Het luchtruim werd op 14 maart gesloten, nadat een vrouw een dag eerder positief was getest. Er werd een samenscholingsverbod ingesteld. Terecht werd van eenieder geëist om zich te houden aan de burgerlijke uitzonderingstoestand.

De al kwakkelende economie werd de afgelopen twee jaren keihard getroffen. Covid-19 heeft wereldwijd veel leed en ontwrichting op elk gebied met zich meegebracht. In Suriname zijn 1.314 levens verloren gegaan. Deze maand zijn tot nu toe 51 mensen (evenveel als de samenstelling van DNA) gestorven. Veel gezinnen zijn in rouw gedompeld en worstelen met de verwerking van het verlies van een dierbare. Bedrijven raakten failliet en het volk is verder verarmd, zeker door de vele kostenverhogende maatregelen en de daling van de waarde van de SRD in een jaar tijd met 60%. Het is triest te zien hoe erg moeilijk het overgrote deel van het volk het heeft.

Hoewel er nog dagelijks mensen het leven laten en er besmettingen plaatsvinden - gelukkig geen honderden meer - is gebleken dat de avondklok al lang niet meer effectief is. De wereld heeft veel paniekmaatregelen getroffen om een afdoend antwoord te kunnen vinden op de nieuwe ziekte die is uitgegroeid tot een pandemie. Het werd de hoogste tijd dat de avondklok werd opgeheven. Alleen het psychische effect hiervan ontneemt bij velen heel veel stress.

Aangezien Covid-19 er nog steeds is en er dagelijks doden te betreuren zijn, kunnen nog niet alle maatregelen worden versoepeld. Er is een samenscholingsverbod van boven de 50 personen en feesten zijn verboden. Bars, discotheken en bordelen blijven dicht. De sociale afstand van 1.5 meter is nog steeds geldig. De president heeft ferm aangekondigd dat feesten verboden zijn, maar ook hij en de zijnen hebben  zich veelvuldig hieraan schuldig gemaakt.

Eerder heeft de paarse ex-president 'sorry' moeten zeggen toen hij met jongeren van Flora was betrapt bij een onderonsje. In die tijd ging de oranjepartij ook flink tekeer bij elke zonde die werd ontdekt, maar principes blijken rekbaar te zijn. De paarse partij is bezig na de verkiezingsnederlaag die ze geleden heeft, haar krachten te tonen. Alle structuren zijn in stelling gebracht. Ondanks het samenscholingsverbod (tot zondag niet meer dan 10 personen) zijn er heel wat vergaderingen gehouden, ook door de meeste coalitiepartijen. Steeds wordt tegen beter weten in beweerd dat de covid-maatregelen in acht worden genomen.

De NDP is van plan duizenden mensen in Ocer op de been te brengen. Dat is tegen het samenscholingsverbod in van meer dan 50 personen (het geldt ook voor Ocer!). Politiecommissaris Orlando Jacott heeft gewaarschuwd dat er opgetreden zal worden als er geen vergunning is. De NDP stelt zich op het standpunt dat er geen vergunning nodig is voor de bijeenkomst. In elk geval mag de politie, die ook lak had aan het samenscholingsverbod toen het om eigen belangen ging, optreden. Het blijft onverantwoord om in deze Covid-19-tijd grote massabijeenkomsten te houden. Het land heeft er geen baat bij als de degens worden gekruist. De NDP dient haar verantwoordelijkheid te nemen. Er moet overleg komen over deze kwestie, want tussen de leiders zijn er nog steeds geheime nachtelijke bijeenkomsten. Oranje, paars en geel zullen leiderschap moeten tonen. De volksgezondheid kan niet nog meer ellende aan.

Nita Ramcharan
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August