Column: Coalitie heeft herstelplan nodig
15 Feb, 00:59
foto


In nog geen twee jaar tijd zijn de politieke partijen, met de VHP voorop, gestart met de verkiezingscampagne. De coalitiepartijen timmeren zelfs harder aan de weg dan de oppositie, met kritiek op elkaar. De NDP zal haar paarse kracht tonen op 26 februari. Al ettelijke weken worden stad en land gemobiliseerd en alle bussen zijn al gehuurd om mensen van heinde en verre naar Ocer te vervoeren.

De witte broden van het coalitiehuwelijk tussen VHP en ABOP met NPS en PL als blindedarm, zijn intussen donkerbruin geworden. De semikampioen die kampioen wil worden in 2025 heeft duidelijk gemaakt dat ABOP-ministeries geen zevenmijlsstappen kunnen zetten, omdat in de Raad van Ministers besluiten worden goedgekeurd, maar de portemonnee van de Herdershond blijft gesloten. De rashond heeft op ABC met realisatiecijfers uitgelegd dat het lariekoek is dat hij geen geld beschikbaar stelt voor ministeries die geleid worden door ABOP.

De groene leider Greg heeft duidelijk gemaakt dat het inderdaad zo is dat VHP-voorzitter Chan de NPS gevraagd heeft om de regering te joinen. En daarbij zijn er afspraken gemaakt. In Grun Dyari is zaterdag stampvoetend uitgelegd dat oranje over de Corantijnbrug moet komen en de toezeggingen waarmaken. Want bij NPS geldt "een man een man, een woord een woord". PL heeft geen enkel probleem met ABOP en heeft bij de 32 jaar online massameeting alle okers opgekocht en de slijm als een waterval de vloer van de STVS-studio bijna doen overstromen.

De VHP zelf, in elk geval Ma(ha)HINDER Jogi, laat zijn tanden zien over grondconversie. Hij gaat Somo wegschoppen uit Nickerie, waar hij naar toe is verhuisd vanuit Paramaribo. Ook de ABOP-toppers zijn van Marowijne verkast naar Paramaribo. Want daar wil Tigri Barba niet in het gareel lopen. Hij komt niet meer op de geel-zwarte lijst. Daarom ziet Bordo, de onderkoning van Marowijne, een gouden kans om in DNA te komen. Zijn leider hoeft niet te vrezen dat Bordo meer stemmen dan hij zal krijgen.

VHP is nu de grootste partij en heeft 20 zetels. Dezer dagen heeft oranje ervaren dat de grootste partij nog niet betekent dat je je wil kan doordrukken. De NDP met 26 zetels kon dat wel. Daarom heeft die partij voor elk jaar regeren een zetel moeten inleveren en is ze geëindigd op 16. VHP zal moeten inzien dat grote lappen grondhuur in dit stadium niet kunnen worden omgezet naar eigendom. De bereidheid is bij partijen aanwezig om voor bebouwing en bewoning maximaal 5.000 m2 grondhuur om te zetten in eigendom. Als de oranjepartij niet meer gezichtsverlies wil lijden, zal ze een compromis moeten bereiken met de coalitiepartners om klein te beginnen met de conversie.

Het Herstelplan kan volgens Jogi in de prullenmand worden gesmeten als de grondconversie niet doorgaat. Hij ziet zijn 150 ha grondhuur die hij in eigendom wil omzetten, door toedoen van zijn coalitiepartners aan zijn neus voorbijgaan. En ABOP wil gelijk oversteken door de Wet Grondenrechten voor Inheemse en Tribale Volkeren tegelijk te behandelen. De commissie Gajadien is echter nog niet zover. Voor vandaag is er geen grondconversie op de agenda, want de oppositie in de coalitie is groot. De VHP is de vorige keer een kopje kleiner gemaakt. Maar als er niet snel een herstelplan komt in de coalitie, kan de regering op de vuilnisbelt te Ornamibo belanden. Charity begins at home!

Nita Ramcharan
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August