Internationale Epilepsie Dag: Show some love
14 Feb 2022, 15:31
foto
Speciaal voor deze dag is er een poster gemaakt.


Vanaf 2015 wordt Internationale Epilepsie Dag herdacht op de tweede maandag in februari. Dwars door covid-19 heen moeten we zeker aandacht blijven schenken aan deze chronische hersenaandoening die duidelijke knelpunten naar voren brengt.

"Het is gemakkelijk gezegd dat jij je aan de therapie moet houden als je de medicijnen niet kan vinden".
"Je bent verzekerd maar moet gewoon betalen voor de medicijnen als je aangeeft welke verzekering je hebt."
"Restitutie (ontheffing) van betaling voor medicatie schijnt niet altijd mogelijk te zijn of het stelt niets voor."
"We konden dat recept niet betalen dus kreeg mijn dochter dit weekend geen medicijnen…ze heeft daardoor meer aanvallen gehad."

Dit zijn enkele ervaringen die vaker gehoord worden. In de media is eerder naar voren gehaald dat medicatiebevoorrading soms te laat gebeurt vanwege late levering daarvan of omdat er een achterstallige betaling was. In Suriname wordt epilepsie behandeld met medicatie dus behoort die beschikbaar te zijn.

Volgens een neuroloog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is het al enkele jaren zo dat er maar 3 anti-epileptica (medicatie tegen epileptische aanvallen) in Suriname beschikbaar zijn en in de geneesmiddelenklapper voorkomen. Niet elke patiënt reageert goed op deze middelen en als de bijwerkingen ernstig zijn, schrijf je liever een ander medicijn voor. Daar knelt de schoen want als dat medicijn niet in de geneesmiddelenklapper voorkomt, behoort de patiënt dat zelf te betalen. Gezien de sociaal-economische situatie zal dit voor sommigen een behoorlijke stress veroorzaken. Wie zit daar nu op te wachten? Negatieve stress kan een aanval uitlokken met mogelijke gevolgen voor de persoon zelf en de directe omgeving. "Epilepsie krijg je niet alleen".

Epilepsie is een chronische hersenaandoening waarbij er plotseling, tijdelijk en ongecontroleerd een verstoring is in de prikkeloverdracht in de hersenen (kortsluiting). Het uit zich in aanvallen die verschillend eruit zien afhankelijk van het type epilepsie. Bij een grote groep met epilepsie is de oorzaak onbekend! Daarnaast heb je ook mensen bij wie er in het erfelijkheidsmateriaal iets fout is gegaan. Hersenbeschadiging is ook een boosdoener. Het kan optreden door zuurstofgebrek tijdens of na de geboorte en een infectieziekte. Ook door een ongeluk aan het hoofd en een beroerte. Een hersenbeschadiging zorgt voor een risico voor het krijgen van epilepsie.

Preventie
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer een in Suriname en voor een groot deel te voorkomen. De vraag is waarom hanteren weinig mensen een gezonde leefstijl? Hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zorgen voor problemen indien slecht of niet behandeld. Met suikerziekte erbij wordt het nog lastiger. Hersenbeschadiging ligt dan op de loer en een beroerte verandert je leven. Zo ook epilepsie!

Maar ook velen die op een bromfiets rijden met een slecht zittende valhelm of die bandjes niet eens vastmaken lopen risico! Snelheidsduivels zijn ongewenst! Bestuurders van bromfietsers weten vaak niet dat de maximale toegestane snelheid 30km/uur is.

Dit jaar valt Internationale Epilepsie Dag samen met Valentijnsdag vandaar de slogan 'Show some love'. Snappen wij echter wel dat je zelf ook verantwoordelijk bent voor een groot deel van je gezondheid en dat het niet raar is als je leven je lief is? Wat is het beleid van het op tijd beschikbaar hebben van basismedicatie voor epilepsie? En wanneer zal het zover zijn dat er meer anti-epileptica beschikbaar zijn die ook staan in de geneesmiddelenklapper?

"De epilepsiezorg schiet te kort", aldus een andere neuroloog. Indien daar met alle stakeholders goed naar gekeken wordt en de bereidwilligheid er inderdaad is voor verandering, zullen velen ook opgelucht zijn. "Show some love is dan geen holle frase…"

Epilepsie Vereniging Suriname



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May