ECLAC moet Suriname opzij zetten om inflatie te meten
26 Jan 2022, 14:35
foto
Argentinië, Haïti, Suriname en Venezuela moeten afzonderlijk worden gemeten om een ​​beter beeld te krijgen van de economie van de regio, meldt ECLAC.


De inflatie in Latijns-Amerika voor het jaar 2021 lag ver boven de projecties. Dat heeft de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC) gezegd in een rapport van het hoofdkantoor in Santiago. De VN zei dat de totale inflatie 7,2% bereikte, maar om dat cijfer te bereiken, moesten de experts landen met chronische inflatie opzij zetten, namelijk Argentinië, Haïti, Suriname en Venezuela.

Latijns-Amerika sloot 2021 af met een hoger dan verwachte prijsstijging als gevolg van klimatologische, politieke en sociale factoren en problemen in verband met internationale handel. In haar rapport 'Preliminary Balance of the Economies of Latin America and the Caribbean' schatte ECLAC dat de economie in 2021 met 6,2% groeide en dat 2022 gekenmerkt zal worden door asymmetrieën tussen landen, naast een vertraging als gevolg van onzekerheid.

"De pandemie heeft blijvende schade toegebracht aan de groei van de economieën in een groot deel van de regio, die wordt verergerd door de structurele problemen die onze regio sinds vóór de crisis heeft gehad, deze problemen van lage investeringen, lage productiviteit en informaliteit", stelde het hoofd van ECLAC, Alicia Bárcena.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de pandemie wereldwijd 326,2 miljoen infecties en 5,5 miljoen doden veroorzaakt, waarbij deze regio met 2,4 miljoen het hoogste aantal doden heeft.

De vier grootste economieën -Brazilië, Mexico, Chili en Colombia- presteerden boven de doelstelling van hun centrale banken, terwijl Argentinië en Venezuela structurele belemmeringen bleven vertonen om vooruitgang te boeken van vóór de gezondheidscrisis.

Het document benadrukte ook de inflatieprestaties van Uruguay (7,96%) en Guatemala (3,07%).

De consumentenprijsindex (CPI) van Brazilië van 10,06% in 2021 lag boven de doelstelling van de Centrale Bank van 3,75% en overtrof die van het voorgaande jaar (4,52%), veroorzaakt door de zwaarste droogte in 100 jaar, waardoor de brandstofprijs steeg (49,02%) en elektriciteit (21,21%), naast de gevolgen van Covid-19.

In een poging om de scherpe prijsstijgingen in de afgelopen maanden te beheersen, heeft de Centrale Bank van Brazilie de basisrentetarieven verhoogd, die 2021 afsloot op 9,25%, het hoogste niveau sinds 2017 (10,25%).

Mexico volgde dit voorbeeld, met 7,36%, na een aanzienlijke stijging van de voedsel- en energiekosten, waardoor 55,7 miljoen Mexicanen - 43,9% van de totale bevolking -  in armoede leven.

Chili heeft sinds 2007 geen jaar meer afgesloten met een inflatie van 7,2%. Deze keer was het te wijten aan financiële steun van de regering om Covid-19 te bestrijden, in combinatie met vervroegde opnames van 10% van de pensioenfondsen. De Centrale Bank van Chili heeft de rentetarieven sinds juli vorig jaar met 350 basispunten verhoogd om de ongebreidelde inflatie te beteugelen, waardoor het referentietarief op 4% blijft, het hoogste sinds 2014.

Ondertussen sloot de CPI in Colombia op 5,62%, als gevolg van een stijging van de voedselprijzen met 4,01% die de 1,61% van 2020 ruimschoots overtrof. Het grootste probleem voor Colombia was de invoer van landbouwgrondstoffen als gevolg van de wereldwijde containercrisis, terwijl landelijke demonstraties een impact hadden op de economie.

De Centrale Bank van Venezuela meldde dat de inflatie in 2021 686,4% bedroeg, waarmee ze na vier jaar de hyperinflatoire cyclus verliet, hoewel het de natie met het hoogste cijfer ter wereld blijft.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April