NDP en BEP willen vergadering over HPSG en Havenbeheer
03 Dec, 14:43
foto


De fracties van de NDP en de BEP hebben opnieuw een brief geschreven aan Assembleevoorzitter Marinus Bee om een openbare vergadering uit te schrijven over de overeenkomst met de Hybrid Power System Group (HPSG). Ook willende fracties een openbare vergadering over de overeenkomst van N.V. Havenbeheer met de Phoenix Development Holding Company LLC.  

Op 23 maart 2021, ruim negen maanden geleden, hebben de fracties van de NDP en BEP een openbare vergadering aangevraagd om met de regering in conclaaf te treden over "de kersverse en naar onze perceptie dubieuze overeenkomst die door de regering is gesloten met de Hybrid Power System Group op 20 maart 2021 voor het opzetten van een waterkrachtcentrale te Bredevoort, Commewijne". Er wordt weer een dringend verzoek gedaan om de vergadering uit te uitschrijven.

"Er is helaas geen fatsoenlijke reactie uwerzijds gekomen op onze aanvraag van 23 maart 2021 en ons verzoek is om onbekende redenen nimmer gehonoreerd. Dit schrijven doen wij u toekomen omdat zowel in Suriname alsook het buitenland met name in Denemarken, steeds meer informatie de wereld bereikt over het bedrijf HPSG die het daglicht schuwen en dat de overeenkomst riekt naar corruptiefacilitering vanuit de Surinaamse overheid," stellen de Assembleeleden.

"Na ettelijke keren in uw college gevraagd te hebben naar de volledige overeenkomst ter bestudering en die eindelijk maanden na de ondertekening is verzonden naar het parlement, is komen vast te staan dat Suriname een staatsgarantie zal geven aan HPSG voor 25 jaren en dat de staat verplicht is de geproduceerde energie van HPSG af te nemen voor USD 0,11 cent. Deze en nog vele andere voor ons land zeer nadelige zaken in de overeenkomst, dienen in extenso besproken te worden met de regering – te meer deze overeenkomst minstens 5 opeenvolgende regeringen aan handen en voeten bindt- en staan derhalve de vele zorgpunten in ons eerdere schrijven nog recht overeind. Graag verwijzen wij u naar de bijlage voor meer informatie hierover," zeggen de volksvertegenwoordigers in hun brief.

De problemen en internationale blamage rond de overeenkomst met HPSG hadden volgens de Assembleeleden beperkt kunnen worden als er gehoor werd gegeven aan het eerste schrijven van de oppositionele fracties NDP en BEP om de regering te sommeren om tekst en uitleg te geven in het parlement over de overeenkomst. "Het doet denken aan het gebeuren rond New Surfin N.V., waarbij overigens dezelfde ministers bij betrokken waren, en waarbij de overige coalitiepartners niet zijn gekend. Van de overeenkomst met HPSG is, evenals bij de constructie van New Surfin N.V., coalitiepartner NPS klaarblijkelijk wederom niet van op de hoogte gesteld. We zouden graag willen weten of dat ook het geval is bij de overige coalitiepartners."

Aanvullend, nu wij wederom plots in de media hebben mogen vernemen, dat N.V. Havenbeheer een miljarden overeenkomst zal aangaan met het bedrijf Phoenix Development Holding Company LLC, voor de bouw van een diepzeehaven, bekruipt ons het enge gevoel dat er wederom sprake kan zijn van enge belangen die prevaleren boven het nationaal belang. Wij vragen ter voorkoming van de voorgaande schandelijke perikelen rond New Surfin N.V. en HPSG, evenals het oog op transparantie en behoorlijk bestuur die de regering steeds propageert, dat de regering dringend het parlement omstandig hierover komt informeren in een openbare vergadering en daarbij de relevante documenten doet toekomen ter bestudering", stellen de Assembleeleden.

U kunt de brieven hier downloaden.
pdf-icon.gif Aanvraag_openbare_vergadering_NDP_en_BEP.pdf                
Advertenties

Friday 12 August
Thursday 11 August
Wednesday 10 August