Brazilië: Truckers heffen blokkade op na brandstoftekorten
23 Oct, 02:52
foto
Truckers wonen een protest bij op de BR-381 snelweg ter ondersteuning van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in Igarape, Minas Gerais, Brazilië. (Foto: Reuters)


Truckers die een grote raffinaderij in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais blokkeerden, zijn vrijdag uiteengegaan, waardoor de brandstofvoorziening in de op een na dichtstbevolkte deelstaat van het land kon normaliseren. De demonstranten, voornamelijk vrachtwagenchauffeurs die brandstof leveren, hadden een verlaging van de accijnzen op diesel geëist.

Sinds donderdag hadden ze wegen geblokkeerd in de buurt van de REGAP-raffinaderij in de buurt van de hoofdstad Belo Horizonte. De actie deed industrieleiders en automobilisten schrikken en zorgde ervoor dat sommige benzinestations in Minas Gerais bijna zonder brandstof kwamen te zitten.

Truckers zijn de afgelopen maanden steeds luidruchtiger geworden, omdat een stijging van de wereldwijde prijzen voor ruwe olie de kosten van diesel in eigen land heeft opgeschroefd. Groepen vrachtwagenchauffeurs hebben gedreigd met een algemene staking volgende week, een stap die, indien algemeen waargenomen, verlammend zou kunnen blijken voor de Braziliaanse economie.

Een staking van vrachtwagenchauffeurs over de hoge brandstofprijzen in 2018 bracht de economie tot stilstand en vernietigde het resterende politieke kapitaal van de toen al impopulaire regering. Als gevolg hiervan blijft Brasilia alert op hun eisen.

President Jair Bolsonaro zei donderdagavond dat de regering de 750.000 vrachtwagenchauffeurs van Brazilië elk 400 reais ($ 70) zou geven om de gevolgen van stijgende brandstofprijzen op te vangen. Kort daarna stapten vier belangrijke Treasury-functionarissen op vanwege signalen dat de regering een grondwettelijk uitgavenplafond wil opheffen, een stap die de lokale aandelenmarkten en de echte valuta geselde.

Tijdens zijn toespraak in Brasilia op vrijdag, heeft Bolsonaro de bezorgdheid over de te hoge bestedingen weggenomen door te zeggen dat de betaling aan vrachtwagenchauffeurs de regering in totaal minder dan 4 miljard reais zou kosten.

De in Brazilië genoteerde aandelen in Vibra Energia SA en Ultrapar Participacoes SA, de eigenaren van respectievelijk de grootste en op één na grootste tankstationketens van het land, daalden beide met meer dan 3,5% in de middaghandel. De benchmark Bovespa Equities Index verloor 1,1%.
Advertenties