Oosterling: Regering moet inkomen met overbruggingstoelage
15 Oct, 00:44
foto


Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM), zegt in gesprek met Starnieuws dat het bedrijf de overbruggingstoelage aan werknemers niet kan betalen, omdat er gewoon geen geld daarvoor is. Dit is ook te kennen gegeven aan de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen en Financiën. De Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname heeft aanbevolen om een overbruggingstoelage van SRD 2.500 te geven aan de werknemers. De bond bij het bedrijf had SRD 5.000 gevraagd.

De bond is sinds gisteren in staking omdat er nog steeds geen overeenstemming is. In een petitie aan president Chan Santokhi stelt de bond een ultimatum van 24 uur. Er wordt vanaf september gesprekken gevoerd met de directeur over een overbruggingstoelage zolang er geen collectieve arbeidsovereenkomst is getekend. De Bemiddelingsraad heeft reeds een oordeel gegeven om de overbruggingstoelage te betalen. Het standpunt van de bond is verwoord in een korte petitie die is aangeboden aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. Hij heeft beloofd de inhoud van de petitie te zullen bespreken met de president.

Oosterling legt uit dat SWM nog steeds werkt met een koers van SRD 7.52 voor de US-dollar. Om een kuub water te produceren, moet het bedrijf SRD 19 neertellen. Het water wordt verkocht voor SRD 2 per kuub. De watertarieven mogen nog niet verhoogd worden van de regering. Met kunst en vliegwerk wordt de productie in stand gehouden. Zolang de regering geen akkoord geeft voor de overbruggingstoelage en het geld overmaakt op de rekening van de SWM, kan de directie niks doen, legt Oosterling uit. Hij vindt ook dat het oordeel van de Bemiddelingsraad gerespecteerd moet worden.

De staking van het personeel heeft gevolgen voor het bedrijf. Na de vorige staking zijn heel wat mensen besmet geraakt met het Covid-virus. Er zijn zelfs twee medewerkers overleden aan Covid. Een staking in deze Covid-tijd brengt grote groepen mensen bij elkaar, waardoor het virus zich makkelijk kan verspreiden. Oosterling is bang dat er straks weer werknemers besmet zullen raken. Door de staking worden de achterstanden bij de SWM alleen maar groter.
Advertenties