China verwelkomt Huawei-topper, Trudeau omhelst vrijgelaten Canadezen
26 Sep, 06:21
foto
Huawei Technologies Chief Financial Officer Meng Wanzhou zwaait bij aankomst uit Canada op Shenzhen Baoan International Airport, in Shenzhen in de Chinese provincie Guangdong. (Foto CCTV via Reuters)


Huawei Chief Financial Officer Meng Wanzhou arriveerde zaterdag in China en beëindigde haar bijna drie jaar durende Amerikaanse uitleveringsstrijd, op dezelfde dag dat twee Canadezen die meer dan 1.000 dagen door Beijing werden vastgehouden, terugkeerden naar huis. De kwestie maakt mogelijk de weg vrij voor verbeterde banden tussen China en de twee westerse bondgenoten.

Meng, de dochter van Huawei Technologies-oprichter Ren Zhengfei, mocht naar huis nadat zij vrijdag een akkoord had bereikt met de Amerikaanse aanklagers om een ​​einde te maken aan een bankfraudezaak tegen haar. Het uitleveringsdrama was een centrale bron van onenigheid tussen Beijing en Washington, waarbij Chinese functionarissen aangaven dat de zaak moest worden geseponeerd om een ​​einde te maken aan een diplomatieke patstelling.

Twee Canadezen die enkele dagen na de arrestatie van Meng door de Chinese autoriteiten werden vastgehouden - Michael Kovrig en Michael Spavor - werden op het vliegveld omhelsd door de Canadese premier Justin Trudeau nadat ze in Calgary waren geland.

"Je hebt ongelooflijke kracht, veerkracht en doorzettingsvermogen getoond", zei Trudeau in een Twitter-bericht met foto's van hem die hen welkom heette. "Weet dat Canadezen in het hele land er voor je zullen blijven, net zoals ze er altijd zijn geweest."

In de Zuid-Chinese stad Shenzhen droeg Meng een patriottische roodgekleurde jurk toen ze het vliegtuig verliet om te worden begroet door weldoeners. "Ik ben eindelijk weer thuis", zei Meng volgens de Global Times, gesteund door de regerende Communistische Partij. "Het wachten in het buitenland was vol lijden. Ik was sprakeloos op het moment dat mijn voeten Chinese grond raakten."

Chinese staatsmedia verwelkomden Meng terug, maar zwegen over Kovrig en Spavor, die uren na Meng op vrijdag werden vrijgelaten.

Huawei zei in een verklaring dat het " ernaar uitkeek om Meng veilig naar huis te zien terugkeren om herenigd te worden met haar familie." Het zei dat het zich zou blijven verdedigen tegen Amerikaanse aanklachten.

De overeenkomst was aanleiding voor kritiek op de Amerikaanse president Joe Biden van de Chinese haviken in Washington, die beweren dat zijn regering capituleert voor China en een van zijn topbedrijven temidden van een wereldwijde technologische rivaliteit tussen de twee landen.

Sommige Republikeinse senatoren veroordeelden snel de vrijlating van Meng en drongen er bij het Witte Huis op aan om het Amerikaanse Congres over de kwestie toe te spreken.

"De vrijlating van Meng roept ernstige vragen op over het vermogen en de bereidheid van president Biden om de dreiging van Huawei en de Chinese Communistische Partij het hoofd te bieden", zei de Republikeinse senator Marco Rubio in een sms-bericht aan Reuters.

Sommige Chinese commentatoren dachten daar anders over.  "Door ermee in te stemmen Meng naar China terug te laten keren, geeft de regering-Biden aan dat ze hoopt de puinhoop op te ruimen die de voormalige regering-Trump heeft achtergelaten", zegt Wu Xinbo, decaan van het Institute of International Studies aan de Fudan University.
Advertenties