Henri afgezwakt aan land bij Rhode Island
22 Aug 2021, 19:29
foto
Een fietser rijdt door een overstroomde straat terwijl tropische storm Henri South Kingstown, Rhode Island nadert.


Tropische storm Henri is vandaag aan land gegaan langs de kust van Rhode Island in de buurt van Westerly. De langzaam bewegende storm heeft het noordoosten doordrenkt met zware regen die aanzienlijke overstromingen zou kunnen veroorzaken.

Henri, die zondagochtend verzwakte van een orkaan van categorie 1, had winden van 97 km per uur toen het aan land kwam, zei het National Hurricane Center. De storm is sindsdien afgezwakt met winden van 64 km per uur en is verder vertraagd met winden met een snelheid van 13 km per uur.

Toch brengt de storm schadelijke winden en gevaarlijke stormvloeden met zich mee die bomen en hoogspanningslijnen dreigen omver te werpen. Miljoenen mensen in de belangrijkste stedelijke gebieden van de regio krijgen mogelijk te maken met overstromingen. Volgens Poweroutage.US hebben al meer dan 120.000 klanten stroom verloren in het noordoosten, voornamelijk in Rhode Island.

De afnemende snelheid van de storm betekent dat het nog meer regen heeft gedumpt op al doorweekte gebieden en de overstromingsdreiging in de regio heeft verergerd. Henri zal naar verwachting verder vertragen en kan zondagnacht in de buurt van de grens van Connecticut en New York stoppen voordat hij naar het oost-noordoosten gaat, zei het NHC.

De waarschuwing voor plotselinge overstromingen is van kracht voor de provincies Bronx, New York, het zuidoosten van Orange, Rockland en het zuiden van Westchester in het zuidoosten van New York, en in de provincies Bergen, het noorden van Essex en Passaic in het noordoosten van New Jersey.  Er is ook een kans dat zich tornado's vormen boven het zuiden van New England, zei CNN-meteoroloog Haley Brink.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April