Nog dit jaar SRD 3.5 miljard voor sociaal vangnet
23 Jul, 22:44
foto
Overzicht van een aantal reeds uitgevoerde maatregelen ten behoeve van het sociaal vangnet. (Beeld: CDS)


De regering zal voor dit jaar SRD 3.5 miljard vrijmaken voor het sociaal vangnet. Woensdag is er hierover overleg gepleegd. Het vangnet kwam vorig jaar al in werking en uitkeringen zijn in juni, na evaluatie nog eens verhoogd. Op korte termijn komen nog 4 maatregelen in werking, namelijk de verstrekking van goedkope babyvoeding voor 5.000 baby’s, gratis schoolvervoer voor 40.000 scholieren en studenten, een schooltassenproject voor 20.000 scholieren, en subsidie op de elektriciteitsrekening na de komende aanpassing van de stroomrekening.
 
De regering zegt te onderkennen dat prijzen van basisgoederen onbeheersbaar zijn en heeft aan het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie gevraagd om hier aandacht aan te geven. Er is voorgesteld om overleg te plegen met het bedrijfsleven. Helaas is er ook nog import-inflatie; de regering stelt dat hier weinig aan te doen is. Het gaat hierbij om prijsverhogingen van brandstof en vracht uit het buitenland.

De regering laat door de Communicatiedienst Suriname optekenen dat dit het moment is om delen van de import te vervangen en de eigen productie op te voeren. In het Herstelplan zijn er verschillende projecten opgenomen voor de financiering van het ondernemerschap en de agrarische sector. Het is de bedoeling dat het lokale klein- en middenbedrijf steun zal krijgen bij de vlotte uitvoering van deze projecten, er is hiervoor geld beschikbaar.

De Wereldbank voert momenteel een virtuele missie uit in Suriname en zal meewerken aan het opzetten van een modern sociaal stelsel met op maat gesneden hulp voor gezinnen en armen.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October