Bee: Gajadien participeert als toehoorder
08 Jul 2021, 03:21
foto
De coalitiefractieleider Asis Gajadien is als toehoorder voorgedragen in een door de president ingestelde commissie.


Assembleevoorzitter Marinus Bee betreurt de opstelling van de fractie van de Nationale Democratie Partij (NDP) bij de toewijzing van een vertegenwoordiger die als toehoorder zitting neemt in de Anti-Money Laundering Steering Council (ACS) National Risk Assessment. De NDP vindt dat een Assembleelid niet kan deelnemen in een commissie die te maken heeft met de uitvoering. Hierdoor wordt volgens de oppositionele fractie DNA ondergeschikt gemaakt aan de regering.

"Vanuit haar verantwoordelijkheid als hoogste volksvertegenwoordigend orgaan en de noodzaak van aangepaste wet- en regelgeving, die de belangrijke boventoon zal voeren bij de te ondernemen actie, is participatie van De Nationale Assemblee niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk," stelt Bee. De participatie van De Nationale Assemblee als observer in dit orgaan zal bijdragen aan voortvarendheid in het uitvoeren van de noodzakelijke wetswijzigingen om AML/CFT, anti proliferatie en corruptiebestrijding conform de CFT richtlijnen te sanctioneren, benadrukt de Assembleevoorzitter.

De leiding van De Nationale Assemblee benadrukt te allen tijde de scheiding der machten te zullen bewaken en zal nimmer verstrengeling van verantwoordelijkheden toestaan. "Het hoogste College van Staat zal er dus op toezien, dat het evenwicht tussen de scheiding der machten gewaarborgd blijft", zegt Bee. 

NDP-fractielid Melvin Bouva tevens gewezen vicevoorzitter van DNA, blijft erbij dat nergens in de grondwet, de wet of het Ordereglement voorkomt dat DNA als toehoorder participeert in een commissie die door de regering is ingesteld. Hij ziet een zware tegenstrijdigheid in de stelling van de leiding van DNA dat de scheiding der machten wordt bewaakt. De Steering Council is onderdeel van de uitvoering, benadrukt Bouva. "Niemand kan een artikel noemen op grond waarvan een lid van DNA als toehoorder participeert in een commissie die door de regering wordt ingesteld", voert Bouva aan.

Het is volgens het NDP-fractielid een onzuivere zaak. Er is volgens hem een addertje onder het gras. Hij vindt dat het niveau van het parlement verlaagd wordt door te participeren in een commissie van de regering. Bouva merkt op dat er zoveel wetten gemaakt moeten worden op diverse gebieden. Dat betekent niet dat overal DNA-leden zullen gaan participeren. "We weten niet waar we gaan eindigen hiermee. Dit is verregaand".
Advertenties