NDP-fractie protesteert tegen besluit deelname in uitvoering
06 Jul 2021, 16:19
foto
Leden van de NDP-fractie in beraad na het doordrukken van een besluit in de huishoudelijke vergadering om deelt te nemen in de Anti-Money Laudering Steering Council.


De NDP-fractie tekent protest aan tegen het besluit genomen in de huishoudelijke vergadering vandaag om deel te nemen in de Anti-Money Laudering Steering Council (ACS) National Risk Assesment. President Chan Santokhi heeft een spoedbrief vandaag gestuurd naar de leiding van De Nationale Assemblee om een vertegenwoordiger aan te wijzen. Ook de BEP-fractie is verontwaardigd over deze kwestie.

De brief is vandaag binnengekomen, met de dagtekening van 7 juli. De ACS wordt morgen ingesteld door de regering. NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt aan Starnieuws dat het principieel onaanvaardbaar is dat de wetgevende macht deel zal nemen in een uitvoerend orgaan van de regering. "Dit is tegen de grondwet en het is ongekend in de historie. De Nationale Assemblee heeft haar grondwettelijke taak en heeft nooit eerder geparticipeerd in de uitvoerende commissies van de regering", voert Bouva aan.

Parmessar merkt op dat deze kwestie niet op de agenda was. Opvallend is dat Assembleevoorzitter de hamer overdroeg aan vicevoorzitter Dew Sharman. "Deze zaak is gewoon doorgedrukt", zegt Parmessar. De coalitie fractieleider Asis Gajadien is aangewezen als vertegenwoordiger in de ACS. Bouva merkt op dat de coalitie onderling zaken zal bekokstoven. Hij wijst erop dat bij Covid-19 het belangrijk is dat er overleg is tussen parlement en regering. Daar is een aparte parlementaire commissie voor benoemd. "Maar participeren onder leiding van de regering in een commissie, dat is tegen de grondwet", stelt Bouva.

De NDP en de BEP zullen formeel ook protesteren tegen dit besluit dat door de meerderheid is doorgedrukt achter gesloten deuren. Er was geen ruimte voor discussie, zegt Parmessar. Alles is in enkele uren in elkaar gezet. De Nationale Risk Assessment is belangrijk. Er moeten heel wat wetten in orde worden gemaakt. "Maar dat betekent niet dat de Assemblee in de commissie moet gaan zitten tegen alle regels in en in strijd met de grondwet", stelt Parmessar.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May