EK 2021: Engeland langs Duitsland naar kwartfinale
29 Jun 2021, 15:03
Raheem Sterling scoort het eerste doelpunt voor Engeland dat met 2-0 won van Duitsland.(Foto: Reuters)

In het Wembley stadion ontving gastheer Engeland zijn rivaal Duitsland. In de groepsfase was matigheid bij beide landen troef, maar daar zou vandaag verandering in moeten komen, want alleen de winnaar mag verder. Uitgaande van de opstellingen kon een aanvallende wedstrijd worden verwacht. Beide landen speelden namelijk met 3 aanvallers. Arbiter Danny Makkelie was de arbiter van dienst die de zware taak had om niet alleen het duel in goede banen te leiden, maar ook om de intriges van de voetballers te doorzien. Na een 0-0 ruststand, werd het 2-0 in het voordeel van Engeland.

Duitsland begon sterk aanvallend en noodzaakte Engeland in het eerste kwartier op de eigen helft te blijven. In de 9e minuut kwam Engeland bijna in grote problemen toen Declan Rice de doorgebroken Goretzka neerlegde op de rand van het strafschopgebied. Het vergrijp leverde hem nog net geen rode kaart op. De vrije trap leverde Duitsland niets op. Het eerste schot van Engeland kwam pas na een kwartier van de voet van Raheem Sterling, maar Neuer hield zijn doel schoon.

Na een halfuur spelen kwamen de Duitsers gevaarlijk opzetten via Timo Werner, maar de Engelse sluitpost Jordan Pickford was hem nog net een stapje voor. In de laatste minuut van de eerste helft liet Harry Kane de kans liggen om Engeland op voorsprong te brengen. Hij was slordig bij het controleren van de bal, waarmee hij de deur openzette voor de Mats Hummels, die de bal dankbaar wegtrapte.

In de 2e minuut van de 2e helft leek Kai Havertz de 0-1 op de schoen te hebben, maar zijn briljant schot werd even briljant door Pickford over het doel getikt. Na een half uur spelen in deze helft, tikte Raheem Sterling een voorzet vanuit links achter doelman Neuer. Direct daarna brak Kimmich door en trok Harry Maguire aan de noodrem, hetgeen hem een gele kaart en Duitsland een scoringskans opleverde. De vrije trap werd door Toni Kroos in de muur getrapt.

Met nog 10 minuten op de klok gaf Sterling een cadeautje aan Duitsland, maar Thomas Muller verzuimde op aangeven van Havertz, voor de gelijkmaker aan te tekenen. Harry Kane maakte zijn misser aan het eind van de eerste helft goed, door 5 minuten voor tijd, de 2-0 in te koppen. Hierna had Duitsland nog wat stuiptrekkingen, maar echt gevaarlijk werd het team van Joachim Low niet. Engeland gaat dus door naar de kwartfinale, terwijl Duitsland naar huis mag. Opmerkelijk is dat alle 3 zogenaamde grote landen die uit groep F kwamen, zijn blijven steken in de achtste finale.