EK 2021: Portugal vs Frankrijk eindigt onbeslist
23 Jun 2021, 18:04
CR7 scoort zijn eerste penalty (Foto: AFP)

In groep F troffen Portugal en Frankrijk elkaar in het Ferenc Puskas stadion. In deze groep was nog niets beslist. Frankrijk voerde de groep aan met 4 punten uit een overwinning en een gelijkspel. Portugal had uit de vorige twee wedstrijden 3 punten in de wacht gesleept. Beide landen hadden nog alles om voor te spelen, want de winnaar van de ploeg mocht het opnemen tegen theoretisch zwakkere tegenstander, terwijl degene die op de tweede plaats eindigde het sterker geachte Engeland zou treffen. De wedstrijd stond onder leiding van de Spaanse arbiter Antonio Matheu Lahoz. Na een 1-1 ruststand, eindigde de wedstrijd onbeslist: 2-2.

Portugal startte sterk aanvallend, maar creëerde geen noemenswaardige kansen, terwijl Frankrijk in deze fase beneden verwachting presteerde. Toch was de eerste goede kans in de 16e minuut voor Frankrijk, maar Kylian M'Bappe kwam niet langs doelman Rui Patricio. Cristiano Ronaldo had in de 20e minuut een halve kans, maar schoot ver naast. in de 28e minuut verdedigde doelman Hugo Lloris zijn doel ongeoorloofd en raakte Danilo daarbij aan het hoofd. Dat leverde Portugal een strafschop op. Cristano nam de strafschop feilloos en zette zijn land op spoor naar de achtste finale: 1-0. Met nog vijf minuten spelen gaf Griezman een cadeautje aan Joao Moutinho, maar deze verzuimde het uit te pakken. Nadat Nelson Semedo op slag van rust M'Bappe in het strafschopgebied hinderde, kende de arbiter ook een strafschop toe aan de Fransen. Kareem Benzema die tot zover niet eerder had gescoord op een Europese eindronde, maakte geen fout vanaf de 11meter stip: 1-1.

Frankrijk kwam herboren uit de kleedkamers. Benzema plaatse de bal na amper een minuut diagonaal achter doelman Patricio en bracht zijn land voor de eerste keer in deze ontmoeting, op voorsprong: 1-2. Portugal ging op zoek naar een beter resultaat en kreeg in de 59e minuut een uitgelezen kans vanaf de witte stip, nadat Kounde de bal namens Frankrijk met de hand bediende. Sterspeler Ronaldo maakte geen fout en bracht zijn land langszij: 2-2. Van ver buiten het strafschopgebied probeerde Paul Pogba zijn land in de 68e minuut weer op voorsprong te brengen, maar doelman Patricio kon de bal met behulp van de paal, nog net uit zijn doel houden. In blessuretijd brak Kingsly Cooman door en werd onderuit gehaald, maar zowel arbiter Matheu Lahoz als de VAR wilden hun vingers niet branden aan deze netelige kwestie. Een laat doelpunt voor Frankrijk zou namelijk uitschakeling van titelverdediger Portugal inhouden. Niet lang hierna floot de arbiter voor de laatste maal dus bleef de stand 2-2. Door dit resultaat zijn zowel Frankrijk als Portugal door naar de achtste finale.