Rekruten KPS gaan onder vergrootglas
14 Jun 2021, 00:51
foto
De screeningscommissie die vrijdag is geïnstalleerd. Van l-r: Van Links naar rechts: Harish Monorath, Mark Karg, directeur Operationele Diensten Olton Helstone, Marsha van Halen, Stanley Dijksteel en Shivanand Ramlall. (Foto: Juspol)


Binnen drie maanden moet de screeningscommissie een voorstel doen aan de minister van Justitie en Politie. Het gaat om de toelating tot de Elementaire Opleiding 2019-2020 van het Korps Politie Suriname (KPS). De commissie staat onder leiding van Mark Karg, adviseur bij Justitie en Politie. "De gemeenschap maakt zich zorgen omtrent ontwikkelingen binnen het KPS. Het roer moet dringend en drastisch worden omgegooid", zegt Karg in gesprek met Starnieuws.

"Gezag, integriteit, moraal, ethiek en discipline moeten terug. Als commissie kunnen we daar een kleine bijdrage toe leveren. Uiterste objectiviteit en professionalisme zullen onze leidraad zijn," merkt de commissievoorzitter op. De groep sollicitanten voor de Elementaire Opleiding 2019-2020 heeft het gehele wervings- en selectietraject al doorlopen. Ook de medische, sport en psychologische testen en antecedentenonderzoek zijn achter de rug.

De regering wil dat het gehele wervings- en selectieproces onder een vergrootglas wordt geplaatst. De werkgroep die de president ingesteld had onder leiding van Sharma Lakhisaran om het KPS door te lichten, concludeerde dat er vermoedelijk onregelmatigheden plaatsgevonden hadden bij de rekrutering van de rekruten. Hiertegen had de Surinaamse Politiebond stelling genomen. "Dus het hele proces, alle namen worden onder de microscoop geplaatst", merkt Karg op.

In de vrijdag namens minister Kenneth Amoksi ingestelde commissie hebben verder zitting: Shivanand Ramlall, Stanley Dijksteel, Harish Monorath en Marsha van Halen. De commissie heeft tot taak om de verschillende onderzoeken alsook testen van de laatste werving bij de politie te screenen, meldt de Voorlichtingsdienst van het ministerie.

Olton Helstone, directeur Operationele Diensten, die namens de minister de installatie heeft gedaan, heeft aangegeven dat de commissie er op moet toezien dat de nieuwe groep kandidaten aan de vastgestelde eisen hebben voldaan bij de toelating tot het korps. De bedoeling is dat er gelet wordt op de werving, de opleiding, het onderricht, de keuring en de controle op lichamelijke en geestelijke geschiktheid. Op de werving van de meer dan 350 rekruten die nu moeten starten met de opleiding, zal er streng gelet worden.

Advertenties