Eén vraag aan de CEO van SLM, de belangrijkste!
19 Apr, 08:36
foto


Beste nieuwe CEO van SLM,
Namens het volk van Suriname stel ik u de belangrijkste vraag in uw carrière als reorganisatietijger; Als u zelf geld had, of als u toegang had tot geld van uw vader, zou u dan een kopercent steken in de redding van SLM?

Waar blijft deze vraag in de DNA?
Let op, dit is geen retorische vraag. Dit is een vraag die door een integer lid van De Nationale Assemblee van Suriname, een lid dat zichzelf serieus neemt, gesteld zou moeten worden. Maar omdat dit nog niet gebeurd is, doe ik dit via dit medium. Ik had dit graag met u willen bespreken met een parbobiertje in de hand, maar we zitten in lockdown, dus doen we het even zo.

Ik stel me zo voor dat u via-via, of en goede vriend (want zo gaat het in landen als Suriname, er wordt wat geregeld) of via een open sollicitatiebrief (zeer zeldzaam) toegang heeft gehad tot de vacature van CEO van het op de afgrond balancerende overheidsbedrijf SLM. U heeft een mooi verhaal verteld met uw CV als backing. Tot hieraan toe weten we precies hoe het spel gespeeld wordt.

U heeft mij even mee
U bent ook gezien uw afkomst, geen insider, geen doorwinterde Surinaamse reorganisatietijger en daarom vraag ik me af wat u van de Surinaamse werkcultuur weet. U heeft zich verkocht als reorganisatietijger die eerder uw tanden heeft gezet in soortgelijke, hopeloze dossiers als die van de SLM. Prima, ik zou u graag het voordeel van de twijfel gunnen als het gaat om uw goede wil en mogelijk reorganisatie expertise. U heeft me tot nu toe mee.

De burgerluchtvaart en de Bonumans
Echter wanneer ik de gehele burgerluchtvaart in de wereld beschouw, en uw verhaal wederom probeer te begrijpen, als het gaat om de haalbaarheid het gedrocht SLM uit de slop te trekken, dan bekruipt mij een misselijkmakend gevoel. In Suriname noemen we het 'draai-bere'. Leert u dit begrip goed kennen. Laat iemand het u uitleggen tijdens de volgende bestuursvergadering, want u moet niet alleen de kunsten van Harry Potter beheersen om in staat te zijn eigenhandig de fundamentals van de burgerluchtvaart te veranderen. U zult nog steeds alle spoken, winti's, asima’s en leba’s moeten bezweren om de SLM binnen no time winstgevend te maken. Als het u lukt zult u de geschiedenis ingaan als de grootste tovenaar in de bestaansgeschiedenis van Suriname.

Nu twijfel ik niet aan uw Harry Potter gelijkende tovenaarskunsten. Maar u kunt uw krachten versterken, u zult het nodig hebben. Laat iemand u ook dit uitleggen in de volgende bestuursvergadering, want de lukumans en bonumans geven nu ook wasi's per mobiele telefoon. U zou zo een wasi moeten overwegen. Want uw collega CEO bij KLM in Nederland, kan geen gebruik maken van zo een wasi, hij moet het voorlopig doen met fikse kritiek op zijn bonus die gezien wordt als de zoveelste greep uit de ribbenkast van de arme Nederlandse belastingbetaler. U komt er voorlopig makkelijk vanaf in Suriname.

De belangrijkste vraag blijft dus staan
Suriname heeft veel lukumans, bonumans en ogrimans (gecorrumpeerden) en zo nog meer tovenaars die iedereen in de regering hebben betoverd met spreuken waardoor men nu echt gelooft dat er veel miljardairs zijn die staan te springen om Suriname te overladen met investeringsgeld. Volgens deze toppers, vooral de diaspora adviseurs van de regering, zal uw SLM vliegtuig morgen gevuld zijn, tot aan de neus, met diaspora miljardairs, die over elkaar vallen om geld te investeren in Suriname. Wellicht een idee om alle economy class vliegtarieven per direct te verhogen naar first-class tarieven.

Heeft u gefopt of bent u gefopt?
Hopelijk begint u nu te begrijpen dat niet alleen u een mooi verhaal heeft verteld tijdens uw sollicitatiegesprek, maar ook degene die u deze baan aanbood, ook die heeft u niet alles verteld over Suriname, de bonumans, de draai bere enz. In Suriname kennen we ook het begrip 'ondrofeni', in Nederland heeft men er zelfs een universitaire opleiding van gemaakt, de studie Agogiek. Suriname is een eenvoudig land, de faculteit 'Ondrofenikunde' moet nog opgezet worden. Zodra de diaspora miljardairs neerstrijken is er geld daarvoor. 

Dus brengt het mij toch weer op de belangrijkste vraag aan u; Als u uw eigen geld of geld van uw vader zou mogen investeren in de SLM, zou u het doen? Ik denk het niet, want u weet als geen ander dat het een doodvliegend paard is. En als nuchtere Nederlander weet u dat u ook een uitdaging haalbaar moet achten. Waarom doet u dit dan?
Nogmaals, ik had dit graag met u willen bespreken met een lekkere parbo in de hand, want zo doen we het in Nederland, dus no hard feelings!

Cheers!
Dr. Ashwin Ramcharan
Twitter: @ramcharan

Advertenties