Werkbezoek president Santokhi aan Den Haag gaat door
15 Jan 2021, 17:49
foto
President Chan Santokhi gaat volgende maand op werkbezoek naar Nederland.


Het bezoek van president Chan Santokhi aan Nederland over enkele weken zal doorgaan, ondanks het kabinet Rutte III is gevallen. Intussen heeft premier Mark Rutte het ontslag van de ministerraad aangeboden aan de Nederlandse koning Willem Alexander, die het ontslag in overweging heeft.

Suriname en Nederland zijn sinds het nieuws over het ontslag van kabinet Rutte III bekend werd, in overleg geweest. Nederland heeft daarbij bevestigd dat de uitnodiging aan president Santokhi met delegatie nog overeind staat. De voorbereidingen voor het bezoek gaan normaal door, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking aan de Communicatie Dienst Suriname.

Tijdens het onderhoud tussen beide regeringsleiders is besloten dat het werkbezoek van belang is om verdere intensivering van de bilaterale relaties mogelijk te maken in de hernieuwde relatie tussen Suriname en Nederland. Tijdens het werkbezoek volgend maand zal het staatshoofd ook ontmoetingen hebben met het Nederlandse bedrijfsleven en de Surinaamse diaspora.

De gevallen Nederlandse regering blijft de lopende zaken waarnemen. Volgens Rutte is het belangrijk dat het kabinet bevoegd blijft om zware coronabesluiten te nemen. Al heeft een ontslagnemend kabinet veel minder slagkracht. Het kabinet zal voor maatregelen nog nadrukkelijker steun moeten zoeken in de Tweede Kamer.

Economieminister Eric Wiebes (VVD) heeft duidelijk gemaakt dat hij daar geen deel meer van zal uitmaken. Hij trekt zich met onmiddellijke ingang terug. Wiebes was in de vorige regering als staatssecretaris van Financiën nauw betrokken bij de toeslagenaffaire, die de reden is voor de val van het kabinet Rutte III. De kwestie draait rond ongeveer 26.000 ouders die onterecht werden beschuldigd van fraude met de toeslag voor kinderopvang. De harde fraudeaanpak van de Belastingdienst tussen 2013 en 2019 leidde tot inning van tienduizenden euro's, maar daardoor kwamen duizenden mensen in financiële problemen terecht.

De val van de Nederlandse regering leidt niet tot vervroegde verkiezingen. De parlementsverkiezingen stonden al gepland voor 17 maart. Rutte, die in de opiniepeilingen op eenzame hoogte staat, beklemtoont dat hij nog altijd als leider van de liberale partij VVD naar de kiezer wil trekken. Het is dan aan de kiezer om te oordelen, klinkt het. Rutte is sinds 2010 onafgebroken Nederlands premier.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March