Guyana gereed om Sandaka in te zetten voor veerdienst
14 Jan, 14:00
foto
De MB Sandaka is gereed voor inzet voor de veerverbinding Guyana-Suriname. (Foto: DPI)


Guyana is bereid en klaar om de M.B. Sandaka in te zetten in een poging om de Guyana/Suriname veerdienst weer op te starten. Volgens de Guyanese minister van Openbare Werken, Juan Edghill, is er nog steeds geen overeenstemming met Suriname bereikt over een herstartdatum.

"De Canawaima-veerdienst, het ministerie van Openbare Werken en de afdeling Transport en Havens zijn bereid om de M.B. Sandaka in te zetten om de operaties tussen Guyana en Suriname opnieuw te starten", vertelde minister Edghill aan verslaggevers op woensdag.

De twee landen hadden eerder op diplomatiek niveau afgesproken om op 12 december 2020 opnieuw op te starten. Maar die datum werd gecancelled, nadat honderden Cubaanse asielzoekers kampeerden te South Drain, Suriname, in afwachting van het gebruik van de veerboot om naar Guyana te gaan als overslagpunt naar de VS.

Hoewel er veel moeite is gedaan om het probleem op te lossen, blijft de dreiging bestaan. De twee landen zijn er op diplomatiek niveau niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een nieuwe tijdlijn voor de herstart van de veerdienst, die sinds maart 2020 is opgeschort vanwege de coronavirus-pandemie.

Edghill zei dat terwijl de MV Canawaima in het droogdok blijft, de beschikbaarheid van een boot op geen enkele manier een belemmering vormt voor de herstart van de veerdienst. Hij zei dat de M.B. Sandaka, als vervangend vaartuig, direct beschikbaar is en dat sinds vorig jaar is.

Edghill legde uit dat het hoofd van de Maritieme Administratie, Stephen Thomas, samen met twee technische officieren binnenkort naar Suriname zal reizen om het schip te inspecteren. De twee landen hebben zich ertoe verbonden hun engagement met de particuliere sector voort te zetten om de voortzetting van de dienst mogelijk te maken. De regeringen van Guyana en Suriname riepen, na bespreking van de heropening van de veerdienst, ook op tot de oprichting van een Raad van Bestuur voor de MV Canawaima joint venture.

De autoriteiten in Regio 6 werden sinds het begin van de pandemie in maart geconfronteerd met illegale grensovergangen tussen Guyana en Suriname. Zonder de veerdienst is het alternatief het gebruik van de backtrack-route om Guyana illegaal binnen te komen en te verlaten.
Advertenties