Iran onderschept Zuid-Koreaans schip om milieuvervuiling
04 Jan 2021, 16:34
foto
Volgens een verklaring van de Iraanse marine is het schip in beslag genomen op bevel van een provinciale rechter. (Foto: EPA)


De Iraanse marine van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) heeft een ​​Zuid-Koreaans schip in beslag genomen wegens 'milieuvervuiling' in de Perzische Golf. Het schip, dat na inbeslagname naar Bandar Abbas werd geleid, zou volgens de IRGC-marine 7.200 ton ethanol vervoeren.

"Het Zuid-Koreaanse olietankerschip met de handelsnaam Hankuk Chemi is vanmorgen door de Guards' Navy aangehouden wegens schending van milieuprotocollen", zei de IRGC-marine maandag in een verklaring, eraan toevoegend dat de tanker zijn reis naar Zuid-Korea begon vanuit Al Jubail-haven in Saudi-Arabië. De verklaring voegde eraan toe dat de actie werd uitgevoerd op bevel van een provinciale rechter.

Later op maandag eiste het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea de onmiddellijke vrijlating van het schip en voegde er in een verklaring aan toe dat de troepen die in de Straat van Hormuz waren gestationeerd naar het gebied waren gestuurd.

Ondertussen zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Saeed Khatibzadeh, eerder dat een hooggeplaatste ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken later deze week naar Teheran zal reizen om te praten over de langdurige bevriezing van miljarden dollars aan Iraans geld door Seoul als gevolg van sancties van de Verenigde Staten. "We hopen dat deze reis een einde zal maken aan de traagheid van dit proces", zei Khatibzadeh maandag.

In december zei de governor van de Centrale Bank van Iran dat Teheran 7 miljard dollar heeft in Zuid-Korea dat is bevroren. "Ze zullen ons niet toestaan ​​het geld over te maken of dat ze er rente over betalen, maar in plaats daarvan zullen ze ons kosten in rekening brengen voor het houden ervan", zei Hemmati.

Iran probeert al maanden het geld te gebruiken om Covid-19-vaccins te kopen van Covax, een wereldwijde vaccinatieorganisatie die opereert onder de Wereldgezondheidsorganisatie.

De VS legde Iran zware economische sancties op nadat president Donald Trump zich in mei 2018 eenzijdig terugtrok uit de nucleaire deal van Iran met de wereldmachten van 2015.
Advertenties