Suriname bespreekt liberalisatie visum Schengen met EU
27 Nov, 04:40
foto
Vlnr. EU-ambassadeur Fernando Ponz Cantó, president Chan Santokhi, minister Albert Ramdin en Prenobe Bissessur, juridisch adviseur president. (Foto: CDS)


Suriname zal de volledige visumliberalisatie met de Schengenstaten bespreken met de Europese Unie in het vervolgtraject. President Chan Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking hebben donderdag een werkbespreking gehad met de vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU), ambassadeur Fernando Ponz Cantó.

Minister Albert Ramdin ziet in de EU een belangrijke bondgenoot, omdat er vele projecten in uitvoering zijn. Er is ook gesproken over verschillende aspecten en mogelijke projecten voor de toekomst, zei de bewindsman na afloop. Er is volgens Ramdin gesproken over de volledige visumliberalisatie naar de Schengenstaten. “Dat is belangrijk voor onze bevolking, zeker wanneer het gaat om het binnentreden van Nederland. Dat je dan geen visum hoeft te hebben."

Suriname heeft ook huiswerk voordat het zover komt. Een aantal wetten moet worden aangepast. Er moet een wet komen over  biometrische paspoorten. “Wij hopen voor het einde van het jaar de wet aan het parlement te doen toekomen,” laat de minister optekenen via de Communicatie Dienst Suriname. Ook andere zaken moeten in orde gemaakt worden die ervoor moeten zorgen dat Surinamers gemakkelijk de wereld in kunnen en dat burgers uit andere werelddelen gemakkelijk naar Suriname toekunnen.

“Wij zijn ons ervan bewust dat Suriname over veel potentie beschikt. De EU is een partner van het land. We zijn voorstander van ontwikkelingssamenwerking, als onderdeel van beleid voor armoedebestrijding”, zei Ponz Cantó. Hij ziet mogelijkheden om de samenwerking verder te versterken, op verschillende gebieden, inclusief de handel.
Advertenties