Storm Iota: Overstromingen en doden in Midden-Amerika
18 Nov, 11:30
foto
Inwoners verzamelen zich bij huizen die zijn verwoest bij de doortocht van orkaan Iota in Puerto Cabezas, Nicaragua.(Foto: Reuters)


Storm Iota veroorzaakte enorme overstromingen door Midden-Amerika, zelfs toen het dinsdag verzwakte. Rivieren traden buiten hun oevers, daken werden op straat geslingerd en zijn minstens negen mensen in de regio omgekomen door het noodweer. Iota is de sterkste storm die Nicaragua ooit heeft bereikt.

De storm kwam maandagavond laat aan de kust van Nicaragua met windsnelheden van bijna 250 km per uur. Het overstroomde dorpen die nog steeds aan het bijkomen waren van de impact van orkaan Eta twee weken geleden.

Maar dinsdagavond was de wind gedaald tot 80 km per uur toen Iota verzwakte tot een tropische storm, maar er bleef hevige regen vallen, zei het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Iota drenkte reeds verzadigde steden en dorpen terwijl het landinwaarts trok over het zuiden van Honduras. De autoriteiten meldden dat veel mensen zijn vermist, terwijl enkele van de zwaarst getroffen gebieden nog steeds zijn afgesneden.

"We staan ​​overal onder water, het heeft bijna de hele nacht geregend en nu houdt het een uur op en komt dan terug voor twee tot drie uur", zegt Marcelo Herrera, burgemeester van Wampusirpi, een gemeente in het binnenland van Noordoost-Honduras dat wordt doorkruist door rivieren en kreken.

"We hebben voedsel en water nodig voor de bevolking, omdat we onze gewassen met Eta hebben verloren", zei hij tegen Reuters.

De Hondurese regering sloot dinsdag landelijk bruggen en snelwegen en opende meer dan 600 schuilplaatsen waar ongeveer 13.000 inwoners hun toevlucht zochten.

De dubbele stoot van Eta en Iota markeerde de eerste keer dat zich in november twee grote orkanen in het Atlantische bekken hadden gevormd sinds het begin van de registratie. De Nicaraguaanse haven van Puerto Cabezas, nog steeds gedeeltelijk overstroomd en bezaaid met puin achtergelaten door Eta, kreeg opnieuw de volle laag.

Bange bewoners zaten ineengedoken in schuilplaatsen. "We zouden kunnen sterven", zei Inocencia Smith in één van de opvangcentra. "Er is helemaal niets te eten," voegde ze eraan toe, en merkte op dat Eta lokale boerderijen had verwoest.

Een man loopt door een gebied dat is overstroomd na de doortocht van orkaan Iota in Puerto Cabezas, Nicaragua. (Foto: Reuters)

De Nicaraguaanse vicepresident Rosario Murillo zei dat ten minste zes mensen waren omgekomen toen ze werden meegesleurd door woeste rivieren. De wind rukte het dak van een geïmproviseerd ziekenhuis weg. Patiënten op de intensive care werden geëvacueerd, onder wie twee vrouwen die maandag tijdens de eerste regenbuien zijn bevallen, zeiden de Nicaraguaanse functionarissen.

Twee mensen stierven op het eiland Providencia, een deel van de Caribische archipel van Colombia nabij de kust van Midden-Amerika, nadat het door Iota was gemept, zei president Ivan Duque dinsdagavond. Bijna alle infrastructuur op Providencia - waar ongeveer 6.000 mensen wonen - was beschadigd of vernietigd.

De regering van Panama zei dat één persoon was omgekomen in de westelijke regio Ngabe-Bugle als gevolg van de omstandigheden veroorzaakt door de storm.

Een inwoner van Brus Laguna aan de Hondurese kust vertelde de lokale radio dat een jongen werd gedood door een vallende boom, hoewel de burgemeester, Teonela Wood, zei dat ze geen meldingen van dodelijke slachtoffers had.

De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) zei dat overstromingen door Iota na de Eta een ramp dreigden te veroorzaken. "We maken ons grote zorgen over het potentieel van dodelijke aardverschuivingen in deze gebieden, aangezien de grond al volledig verzadigd is", vertelde IFRC-woordvoerder Matthew Cochrane dinsdag tijdens een persconferentie in Genève.

Volgens de autoriteiten waren ongeveer 100.000 Nicaraguanen en Hondurezen uit hun huizen geëvacueerd.

Iota was ongeveer 56 km ten zuidoosten van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa, zei het NHC, en trok naar het westen met een snelheid van 19 km per uur waar het "catastrofale plotselinge overstromingen en modderstromen" zou kunnen veroorzaken. Het centrum voegde eraan toe dat Iota in sommige gebieden tot wel 76 cm regen kon dumpen.
Advertenties