Peru: Sagasti derde president in een week
17 Nov, 08:33
foto
Het congres van Peru heeft Francisco Sagasti als president gekozen. (Foto: AFP)


Peru heeft in een week tijd twee presidenten versleten. Het Peruaanse congres heeft maandag de derde president in een week gekozen. Francisco Sagasti (76) is een voormalige ambtenaar van de Wereldbank.

Sagasti werd verkozen toen wetgevers bijeenkwamen om te proberen een uitweg te vinden voor de politieke crisis die is aangewakkerd door de afzetting van de populaire president, Martin Vizcarra. Vervolgens moest zijn controversiële opvolger, Manuel Merino, te midden van protesten waarbij twee mensen omkwamen, onder groeiende druk ontslag nemen. Hij was nog geen week interim-president.

Sagasti zal tot eind juli 2021 dienen als interim-president, waarmee hij het mandaat van Vizcarra voltooit, die afgelopen maandag door het Congres werd afgezet. Zijn opvolger, voormalig congresvoorzitter Manuel Merino, trad zondag af na dagen van straatprotesten waarbij twee demonstranten omkwamen.

Het congres kwam voor de tweede keer bijeen om overeenstemming te bereiken over een president en Sagasti behaalde het vereiste minimum van 60 stemmen.

Een eerste poging van de wetgever om overeenstemming te bereiken over een president mislukte zondag, toen de linkse wetgever Rocio Silva Santisteban slechts 42 stemmen kreeg.
Advertenties