Azië-Pacific-landen vormen 's werelds grootste handelsblok
15 Nov, 14:45
foto
Vijftien landen vormen nu het grootste handelsblok ter wereld. (Foto: VNA)


Vijftien landen hebben het grootste handelsblok ter wereld gevormd, dat bijna een derde van de wereldeconomie beslaat. Het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) bestaat uit 10 Zuidoost-Aziatische landen, evenals Zuid-Korea, China, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Het pact wordt gezien als een verlengstuk van de invloed van China in de regio. De deal sluit de VS uit, dat zich in 2017 heeft terugtrokken uit een rivaliserend handelspact Azië-Pacific.

President Donald Trump trok zijn land kort na zijn aantreden terug uit het Trans-Pacific Partnership (TPP). De deal betrof 12 landen en werd gesteund door de voorganger van Trump, Barack Obama, als een manier om de groeiende macht van China in de regio tegen te gaan.

De onderhandelingen over het RCEP duurden acht jaar. De deal werd zondag uiteindelijk ondertekend aan de zijlijn van een virtuele top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties, georganiseerd door Vietnam.

RCEP
De leiders hopen dat de overeenkomst het herstel van de coronaviruspandemie zal stimuleren. "Onder de huidige mondiale omstandigheden brengt het feit dat de RCEP is ondertekend na acht jaar onderhandelen een sprankje licht en hoop te midden van de wolken", zei de Chinese premier Li Keqiang.

India maakte ook deel uit van de onderhandelingen, maar trok zich vorig jaar terug uit bezorgdheid dat lagere tarieven lokale producenten zouden kunnen schaden. Ondertekenaars van de deal zeiden dat de deur open bleef voor India om in de toekomst toe te treden.

De RCEP zal naar verwachting binnen 20 jaar een reeks invoerrechten afschaffen. Het bevat ook bepalingen over intellectuele eigendom, telecommunicatie, financiële diensten, e-commerce en professionele diensten.

Leden van de RCEP vormen bijna een derde van de wereldbevolking en zijn goed voor 29% van het wereldwijde bruto binnenlands product.
Advertenties