Regering wil traditioneel gezag versterken
08 Nov, 06:36
foto
President Chan Santokhi samen met granman Bonoo Velanti en vicepresident Ronnie Brunswijk.


Het beleid van de regering is erop gericht het traditioneel gezag weer sterk te maken; zeker wat betreft het instituut van de granman. Dat zal weer versterkt worden, met middelen, infrastructuur en logistiek. President Chan Santokhi zegt dat er alvast een besluit is genomen voor de granman van de Aucaners, Bonoo Velanti. Deze beslissing zal  ook gelden voor de granmans van alle andere stammen.

De regering is voorstaander van een goede wisselwerking tussen haar, het traditioneel gezag en de gemeenschappen in het binnenland. Dit laat de president optekenen door de Communicatie Dienst Suriname. Volgens Santokhi is het instituut van traditioneel gezag niet alleen een traditionele vertegenwoordiging is, maar een stukje overheidsgezag dat in zijn gebied vertegenwoordigt. De president was samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en enkele ministers vrijdag en zaterdag in Dritabiki. Daar is het districtenbezoek gehouden voor Sipaliwini. 

Tijdens een krutu is voorgehouden hoe de situatie in het land ervoor staat en welke beleidsprioriteiten de regering heeft. 
Het gaat om beheersing van de financiële crisis, aanpak van Covid-19 en het armoedevraagstuk. Daarnaast wordt er geluisterd naar de problemen van de plaatselijke gemeenschap. President Santokhi zegt dat de regeringsdelegatie de problemen heeft aangehoord en die ook gaat oplossen. De delegatie heeft enkele petities in ontvangst genomen waarin is aangegeven welke problemen dringend aangepakt moeten worden.

De regering wil dat de binnenlandse gemeenschappen zichzelf ontwikkelen. Zij zullen zelf initiatieven moeten nemen op het gebied van ondernemerschap, toerisme, huisvlijt of de agrarische sector. Het staatshoofd ziet graag dat de gemeenschappen zich organiseren en dat de regering daarop inspeelt. Zij kunnen van regeringszijde ondersteund worden vanuit het KMO-Fonds.
Advertenties