Orkaan Eta dichtbij, Nicaragua en Honduras evacueren
03 Nov, 06:40
foto


Nicaragua en Honduras probeerden maandag de burgers van hun Atlantische kusten te evacueren toen orkaan Eta dichterbij kwam. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) waarschuwde voor plotselinge overstromingen en "catastrofale winden" in Midden-Amerika.

De storm, een verwoestende orkaan van categorie 4 op de vijfstaps Saffir-Simpson-schaal, is gisteravond laat aan land gekomen aan de noordoostkust van Nicaragua. Het in Miami gevestigde NHC beschreef Eta als een 'grote orkaan' en zei dat de regens van Eta een 'levensbedreigende stormvloed, catastrofale winden, plotselinge overstromingen en aardverschuivingen' kunnen veroorzaken in delen van Midden-Amerika. Jamaica, Zuid-Haïti, de Kaaimaneilanden, El Salvador en Zuid-Mexico kunnen ook worden getroffen.

Eta staat op het punt één van de krachtigste orkanen te worden die Nicaragua in jaren hebben getroffen. Het zou het land van president Daniel Ortega, een van de armste landen in Amerika , op de proef kunnen stellen.

Maandagmiddag had Nicaragua al te maken met sterke wind en zware regenval. De regering zette de regio's op het pad van de orkaan op rood alarm. Zij heeft ongeveer 3.000 kustgezinnen geëvacueerd en voorraden gestuurd om bewoners te helpen zich voor te bereiden op de impact van de storm, zei vicepresident Rosario Murillo.

Eta zou ook "destructieve" golven kunnen veroorzaken in Nicaragua, terwijl het waterpeil 3,7 tot 5,5 meter boven het normale getijdenpeil zou kunnen komen, zei het NHC.

In Honduras heeft de regering vijf Atlantische kustregio's op de hoogste waarschuwing -rood alarm- gezet en waren er evacuaties aan de gang, aldus de lokale autoriteiten.

Slechte weersomstandigheden op maandag dwongen Honduras om een ​​aantal van zijn havens te sluiten, terwijl verschillende steden aan de Atlantische kust al te lijden hadden onder overstromingen, zei de Honduras Permanent Contingencies Commission (COPECO).

Volgens de laatste NHC-voorspelling zou Eta aan land winden tot 241,4 kilometer per uur kunnen bereiken. Zodra de storm in de bergen van Nicaragua en Honduras klettert, zou hij snel moeten verzwakken.

Halverwege de middag gisteren bevond Eta zich 113 km ten oosten van Cabo Gracias a Dios aan de grens tussen Nicaragua en Honduras, keerde het naar het westen met een snelheid van 14 km per uur en had het aanhoudende winden van 209 km per uur, berichtte het NHC.

Eta is de 28e genoemde tropische storm van het Atlantische orkaanseizoen 2020, een record dat in 2005 is gevestigd, aldus de Tropical Analysis and Forecast Branch van de NHC.

Eta zou 38 tot 64 cm regen kunnen dumpen in centraal en noordelijk Nicaragua en een groot deel van Honduras, met tot 88 cm regen in sommige gebieden, zei het NHC.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January