Storm Eta versterkt en gaat naar Nicaragua
01 Nov, 18:30
foto


De tropische storm Eta heeft aan kracht gewonnen toen het op zondag westwaarts door het Caribisch Gebied ging richting Nicaragua en Honduras. Begin volgende week zal Eta naar verwachting zware regen en orkaanwinden ontketenen, zei het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

De storm zal naar verwachting de komende twee dagen sterker worden en dinsdag contact maken met de noordoostkust van Nicaragua en het oosten van Honduras, aldus het in Miami gevestigde NHC. Volgens de laatste prognoses zal Eta tegen die tijd een orkaan van categorie 1 zijn op de vijfstaps Saffir-Simpson-schaal, met winden tot 137 km per uur.

Aan het begin van de middag bevond Eta zich ongeveer 370 km ten zuid-zuidwesten van Kingston, Jamaica, bewoog het westwaarts met een snelheid van 24 km per uur en had het aanhoudende winden van 80 km per uur, zei het NHC.

Tot en met donderdagavond kunnen stortbuien door Eta overstromingen veroorzaken in delen van Jamaica, de Kaaimaneilanden en Midden-Amerika, en mogelijk aardverschuivingen, voegde het centrum eraan toe.

De regering van Nicaragua heeft een orkaanwaarschuwing afgegeven vanaf de grens tussen Honduras en Nicaragua tot Sandy Bay Sirpi. Honduras heeft een tropische stormwaarschuwing afgegeven van Punta Patuca tot aan de grens met Nicaragua.
Advertenties