Krijgsraad: Bouterse moet aanwezig zijn op zitting
30 Oct 2020, 10:17
foto
De Krijgsraad heeft de verzetzaak in het 8 decemberstrafproces uitgesteld naar 30 november. (Foto: Raoul Lith)


De Krijgsraad vindt dat Desi Bouterse aanwezig moet zijn op de zitting. Na twee schorsingen is besloten de zaak uit te stellen naar 30 november. De Krijgsraad en de auditeur-militair hebben zich op het standpunt gesteld dat het hier om een verzetzaak gaat. Daarbij moet de verdachte aanwezig zijn.

De raadsman van Bouterse, Irvin Kanhai, heeft een brief overhandigd aan de Krijgsraad waarin is aangegeven waarom zijn cliënt de zitting niet bij kon wonen. Hij vroeg de brief niet openbaar te maken omdat er persoonlijke zaken erin worden besproken. De Krijgsraad is hem tegemoet gekomen.

Inhoudelijk is de zaak niet behandeld. Kanhai had eerder gesteld dat Bouterse niet aanwezig hoefde te zijn omdat hij excepties zou opwerpen. De Krijgsraad is duidelijk een andere mening toegedaan.

Veel journalisten hadden geen toegang tot de zitting wegens maatregelen rond Covid-19. Via de Surinaamse Vereniging van Journalisten had de Krijgsraad meegedeeld dat slechts twee journalisten toegang zouden krijgen tot de zitting. Uiteindelijk waren zes journalisten toegelaten, onder wie drie buitenlandse. Verschillende media-huizen voelen zich beknot door het selectief toelaten van journalisten.
Advertenties