Nederland onderhoudt slechts noodzakelijk contact met Brunswijk
02 Oct 2020, 18:26
foto
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. (Foto: Government.nl)


De Nederlandse minister van  Buitenlandse Zaken, Stef Blok, heeft in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer de ontwikkelingen in Suriname beschreven. Ook is aangegeven dat de relatie met Suriname zal worden aangehaald. Ook de positie van vicepresident Ronnie Brunswijk is een aandachtspunt in de relatie met de nieuwe regering. De Nederlandse regering zal geen contact met vicepresident Brunswijk onderhouden, behalve als hier een functionele noodzaak voor is, laat Blok de Tweede Kamer weten. 

Brunswijk is in 1999 door de rechtbank Haarlem bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel.  Ook voormalig president Desi Bouterse, die in zijn hoedanigheid als president diplomatieke onschendbaarheid genoot, moet nog een straf in Nederland uitzitten. Hij werd in 2000 bij verstek veroordeeld door het Gerechtshof in Den Haag tot 11 jaar gevangenisstraf voor de handel in cocaïne. Suriname levert geen onderdanen uit. 

Het Nederlandse kabinet streeft naar intensivering van de samenwerking op justitie- en politieterrein. Intensief personenverkeer en uitdagingen op het gebied van georganiseerde (drugs-) criminaliteit en witwassen maken dat een goede samenwerkingsrelatie van belang is en blijft. Over het tegengaan van corruptie en witwassen gaat Nederland graag met Suriname in gesprek. Al geruime tijd zetten het ministerie van Justitie en Veiligheid en ketenpartners zich in om de capaciteit van de Surinaamse juridische en veiligheidssector te verstevigen en daarbij de samenwerking tussen beide landen te vergroten. De Raad voor de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie, politie en douane zijn hierbij betrokken partners. De lopende samenwerking betreft training en toerusting van het zogenaamde BID-team (bestrijding internationale drugshandel) van de Surinaamse politie, hetgeen uit HGIS-middelen wordt gefinancierd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt met ketenpartners aan een capaciteitsopbouwproject in Suriname om de Surinaamse partnerorganisaties te ondersteunen met trainingen en expertise, deelt Blok mee. 
Advertenties