Surinamers bewegen massaal!
16 Sep, 08:34
foto


We lezen in de diverse media dat een stadsrit met het openbaar vervoer nu SRD 5 gaat kosten. Op basis hiervan snap ik de vele reacties van de bezorgde ouders wiens kinderen afhankelijk zijn van dit vervoermiddel. Laten we uitgaan van een gezin bestaande uit 4 leden, moeder, vader en 2 tieners.

De twee tieners zijn nog schoolgaand. Dat betekent dat die twee kinderen voor de heen- en terugrit dagelijks 4 keren moeten betalen. Dat komt uit op 4x SRD 5 = SRD 20
Voor 20 schooldagen per maand moeten  die 2 kinderen betalen 20 x SRD 20= SRD 400.
Dit bedrag is een zware domper op het inkomen van een modale verdiener.

Als ook de ouders nu afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, moeten ze SRD 400 per maand ophoesten. De maandelijkse uitgave van dit gezin wordt dan SRD 800 per maand alleen voor het openbaar vervoer. Voor vele ouders is dat bedrag bijna de helft van hun inkomen. Hoe komen ze dan uit met de huishoudelijke uitgaven?
Zou het niet verstandig zijn om nu meer dan voorheen het fietsen te promoten?

Nu is het zo dat de wegen en het verkeer niet als zodanig fiets veilig of fietsvriendelijk zijn. Hier ligt een taak voor de regering om ordening in te brengen. Te beginnen met het opknappen van de bestaande fietspaden (Pengel- en Hogerhuysstraat ) en het creëren/aanleggen van nieuwe waar zulks logistiek mogelijk is.

In Nederland heeft een fietser bij een eventueel ongeluk in alle gevallen gelijk. Dit maakt dat een automobilist zich hiervan moet vergewissen. Nederland is een fietsland; Zelfs de premier gaat op de fiets naar zijn werkplek.

Een woon-werk of woon-schoolafstand tot 10 km zou met de fiets overbrugd kunnen worden. Kijk maar naar hoe de Nederlandse stagiaires fietsend naar hun bestemming gaan. Waarom kunnen wij en onze kinderen het niet?
Dit zal een grote besparing zijn voor het gezin. Het zal ook goed zijn voor het milieu. Bovendien is fietsen ook gezond.

Behalve het aanleggen van fietspaden en het fietsverkeer veilig maken, moet de regering ervoor zorgen dat er genoeg fietsen tegen een schappelijke prijs te koop zijn in het land. Ter stimulering van het fietsen zou de regering elke leerling die van groep 8 slaagt een fiets-waardebon van bijvoorbeeld SRD 300 kunnen geven om een fiets mee te kopen. Het verschil in de prijs betalen de ouders zelf.

Surinamers beweeg massaal.

Stichting 5 juni 1873
H.Bieré.
Advertenties