Politieke Borrelpraat 622
26 Jul, 22:14
foto


“Heren, gefeliciteerd met de eerste ‘serious talk to the nation’ van onze nieuwe president.”
“Ja, dat kwam goed over. Alleen was het tot het laatst niet duidelijk hoe laat en via welk station het zou plaatsvinden.”
“Ach, da wat. Maar wie controleert overtredingen van die Covid-verplichtingen en wat zijn de sancties daarop? Er rijdt bijvoorbeeld steeds meer verkeer op de hoofdwegen na tienen ’s avonds. En die snelheden die men ontwikkelt!”
“Ze hebben allemaal pasjes, ja, ja.”
“Maar wat mannen gingen de afgelopen week publiekelijk door de modder; tokotoko-happers.”
“Ja, ze vestigden nieuwe werkwoorden, zoals: parmisseren. Ik parmisser, jij parmissert, hij parmist de Armarok VeeWee.”
“Zal Chan het aandurven om die regeling dat ex-ministers die al na een jaar aftreden allerlei giften en gaven krijgen, per onmiddellijke ingang af te schaffen?”
“No boi, de helft van z’n ministers gaat anders in autostaking, want trots als een pauw rondrijden in slandswagens blijft voor vele ambtenaren, van hoog tot laag, ook die van staatsbedrijven, toch wel het hoogste genoegen.”
“In een ander land, negen uur vliegen naar het Noorden, gaan ministers op de fiets naar kantoor, het laatste stukje weliswaar.”
“Mede daardoor heeft dat land één van de meest stabiele economieën ter wereld.”
“Hoeveel nieuwe fully loaded dienstwagens zullen er met ons belastinggeld in de komende regeerperiode voor onze bestuurders gekocht worden?”
“Of zal het bedrijfsleven die aan den lande schenken, net als die computers en printers voor het kaalgeplukte Kabinet van de Pres?”
“Ik zou ze uit m’n eigen zak voorschieten. Als je bepaalde functies bekleedt, moet je nooit giften in het openbaar ontvangen.”
“Maar het gaat om kleine giften.”
“Heb je gezien hoe klein een kankantri van een maand oud is? Zie hem tien jaar later.”
“Ach, geklets, jullie zijn gewoon jaloers dat het Bedrijfsleven deze president en zijn regering goed gezind is.”
“Zou jij die gouden penning hebben geaccepteerd?”
“Never, ik zou die zelfs niet aanraken.”
“Maar dan beledig je de gever.”
“Ik zou hem daarom beleefd vragen die gouden penning voor me te bewaren en me pas te geven aan het einde van de regeerperiode, als ik een goede job had gedaan.”
“We dwalen af. Wat is dat volgende werkwoord?”
“Noersaliemen. Betekenis: snel-snel als waarnemend-minister blindelings een gronduitgifte tekenen en als de hel losbarst, ga je die handeling goedpraten, omdat je merkt dat je hele politieke carrière naar de bliksem dreigt te gaan.”
“Zo een groot misbaar om een stuk verwaarloosde tuin. Zie op oude foto’s hoe het er in de koloniale tijd netjes onderhouden uitzag.”
“Dus je geeft die ene inzender van dat artikel gelijk die stelt dat de stedeling zoveel bar’bari maakt om een stukje bos, terwijl die zelfde stedeling zegt: ach, het is maar wat bos’, als het gaat om die honderden hectaren bos die door kaalkap en goudwinning in het binnenland worden vernietigd.”
“Pardon, gimme a bigi break, niet de stedeling moet daar alleen voor opkomen, maar allereerst de mensen die daar nog wonen.”
“Klopt, zij moeten eerst opkomen, zie ons voorbeeld van de Cultuurtuin, en dan ondersteunen we hen.”
“En velen daar doen zelf mee aan het vernietigen van ons mooie binnenland.”
“Zal deze regering het aandurven om het importeren van kwik stop te zetten en die skalians te verbieden? Zagen jullie die drone-foto in de ochtendkrant hoe de Sarahkreek er nu uit ziet? Wan tokotoko morsu kriki.”
“Of zal dat ook zo een anderhalf jaar duren, zoals de nieuwe minister Financiën zegt dat de invoering van de BTW zal duren?” 
“Ja, maar hij zegt terecht dat als je iets doorvoert, het goed voorbereid dient te worden. Zo ook met het innen van belastingen.” 
“Maar ik vond zijn interview op de zondagse Kringenuitzending goed onderbouwd, opbouwend, opbeurend en vertrouwenwekkend. Daar sprak iemand die weet waarover hij het heeft. Dat was absoluut geen Master Babbelarius Taki-a-la-dollus.”
“Zolang die man daar op Financiën zit en rustig z’n beleid kan uitvoeren, heb ik vertrouwen in deze regering. Als hij ‘ge-wonnieboedhoed’ wordt, is het rood alarm.”
“Volgende werkwoord, voordat we weer afdwalen.”
“Je zeurt met dat afdwalen, sponser liever een rondje, want onze glazen zijn leeg.”
“Zoals je ‘highlighten’ hebt, heb je nu ook ‘highharten’. Je ‘highhart’ wil zeggen dat je tekeer gaat als een ‘kronto’ die afgeschoten wordt, terwijl z’n lanceerbuis omvalt richting toeschouwers.”
“Ja, maar nu paars in de oppositie is, wil de meerderheid van het CLO-bestuur opeens van HHH, oftewel Het Hoge Hart, af en is hij nu pas een etnicist, een dictator enzo.” “Men is hem aan het Miskinnen.”
“Maar dat praat zijn ‘braak-puru’ op ‘baka-woyo’-level niet goed. Dat was niet zo kies, kuis en pluis.”
“Zo gaat het in de politiek. Het nieuwe bestuur zal flexibeler zijn tegenover die toegekende 50% loonsverhoging, één van de tijdbommen die P.P., oftewel Plunderend Paars, heeft achtergelaten voor O.B., oftewel Oranje Boven.”
“Maar wat vinden jullie van die pientere jongeman die eerst een boek over Chan schreef, zo ingang bij Oranje vond, en nu adviseert dat we simpel onze schulden niet moeten betalen, of alleen aflossen wat we kunnen, want een land kan niet failliet gaan, zoals een bedrijf.”
“O ja, ik las z’n artikelen, inderdaad, out of the box gedacht, aardig om zijn goed opgebouwde redeneertrant te volgen, maar ik vraag me af: waarom haalt hij steeds en alleen het voorbeeld van Argentinië aan dat z’n zovele honderden miljarden dollars aan schuld opeens niet meer afloste en daarna toch weer leningen kreeg?”
“Beetje riskant om dat als kleine economie na te doen. Maar sterk vond ik zijn punt dat we geen nieuw geleend geld moeten gebruiken om al die junk-leningen meteen af te lossen.”
“Ben ik met hem eens. Dat nieuwe geleende geld moet je stoppen in het opkrikken van de neergeslagen economie en steun geven aan de zwaksten, hij noemde een aantal sectoren. Kijk wat er nu in India gebeurt. Verschrikkelijk!”
“Maar je moet blijven aflossen, al betaal je maar bij beetjes de rente. En je moet die dure junk-leningen zeker herschikken.”
“Dat kan best lukken, nu zelfs De Koning ons opeens wel welgezind is.”
“Yeah, Jan de Koning, Suriname is geen pot met honing…”
“Nee Sjaak, dat was een toentertijdse minister. Deze heet Willem.”
“Yeah, een rondje op Willem, yeaaah.”

Rappa
Advertenties