Assam: Twee miljoen mensen getroffen door overstromingen
15 Jul, 17:39
foto
Er zijn minstens 50 mensen gedood door de moessonregens in de Indiase deelstaat Assam. (Getty Images)


Minstens 50 mensen zijn gedood en meer dan twee miljoen zijn getroffen door zware moesson-overstromingen in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam. Een video-opname van een minister die in modderige wateren waadt om mensen te redden, heeft de benarde situatie van de door de overstromingen getroffen mensen benadrukt.

Hevige regen heeft duizenden dorpen onder water gezet. Er zijn honderden opvangkampen opgezet om ontheemden te beschermen. Een zware moesson in de regio komt veel voor, maar dit jaar komt het als India vecht tegen toenemende Covid-19-infecties.

De minister, Mrinal Saikal, is te zien terwijl hij twee kinderen en een vrouw helpt uit hun ondergelopen huis en hen vervolgens helpt in een boot te stappen. "Overstromingen veroorzaken grote chaos in mijn kiesdistrict", schreef hij op Twitter. "We hebben gestrande mensen gered van het platteland."

In een andere video die hij op zondag plaatste, is te zien hoe hij geiten aan het redden is. "Vee is heel belangrijk voor de dorpen. Ik ben blij dat ik honderden geiten van verschillende locaties kon redden," twitterde hij.

Functionarissen zeiden dinsdag dat delen van het Kaziranga National Park in de deelstaat - dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat - waren ondergelopen en dat minstens 51 wilde dieren waren gestorven. Ambtenaren redden 102 dieren, zeiden ze, eraan toevoegend dat sommige tijgers en neushoorns naar nabijgelegen dorpen afdwaalden om overstromingen te ontvluchten. Kaziranga is de thuisbasis van tweederde van de wereldbevolking van de éénhoornige neushoorn.


Dieren van het Kaziranga National Park zoeken hogere gebieden nu delen van het park zijn ondergelopen. (Getty Images)

Lokale media berichten dat ambtenaren de afgelopen dagen bijna 100 boten in de hele staat hebben ingezet. De autoriteiten hebben ook 480 opvangkampen opgezet in 20 districten, die tijdelijk onderdak bieden aan meer dan 60.000 mensen. Wegen, huizen en gebouwen zijn in delen van de deelstaat overstroomd door vloedwater.

Een zware moesson komt jaarlijks voor in Assam, wat resulteert in overstromingen en aardverschuivingen die bewoners ertoe dwingen hun huizen te ontvluchten en vaak hun bezittingen achter te laten. Toen vorig jaar een controversiële staatsburgerschapswet vereiste dat inwoners hun Indiase staatsburgerschap via documentatie moesten bewijzen, vreesden velen dat ze dit niet zouden kunnen doen vanwege de regen die documenten vernietigde of waarbij gezinnen ontheemd raakten.

Rond dezelfde tijd in 2019 waren miljoenen gestrand of ontheemd toen verwoestende overstromingen grote delen van India, Nepal en Bangladesh teisterden. Assam en Bihar waren de twee Indiase deelstaten die het zwaarst getroffen waren, met ambtenaren die zeiden dat bijna 100 mensen werden gedood.