President informeert Caricom over verloop verkiezing
30 May 2020, 00:46
foto
President Desi Bouterse op verkiezingsdag in Marijke Dorp in Marowijne. In dit district heeft de NDP haar ene zetel behouden. De ABOP heeft haar twee zetels ook geprolongeerd.


President Desi Bouterse heeft vrijdag de leiding van de Caricom telefonisch ge├»nformeerd over over het verloop van de verkiezingen in Suriname, die op maandag 25 mei zijn gehouden. Hij had hierover een onderhoud met secretaris-generaal, Irwin LaRocque, en de premier van Barbados, Mia Amor Mottley, in haar hoedanigheid als voorzitter van de Caricom. 

Het staatshoofd heeft dank en waardering uitgesproken namens de regering en het volk voor het besluit om een electorale waarnemersmissie, te midden van de wereldwijde uitdagingen in het kader van de Covid-19 pandemie af te vaardigen. Daarbij is benadrukt het versterken van regionale solidariteit en samenwerking, meldt het Nationaal Informatie Instituut. 

Bouterse kort ingegaan op de diverse processen die volgen na het bindend verklaren van de resultaten van de verkiezingen. Beide Caricom-toppers hebben aangegeven dat het van belang is dat de landen in de regio elkaar blijven ondersteunen in hun democratische processen. De president heeft gevraagd dat de Caricom-waarnemers langer in Suriname verblijven ter waarborging van de integriteit en objectiviteit van het verkiezingsproces.

De president heeft te kennen gegeven dat de verkiezingen veelal vlot en transparant zijn verlopen. Hij heeft ook benadrukt dat het verkiezingsproces in Suriname verschilt met de rest van de Caribische regio.
Advertenties