Honderden bij proces verwerking stemmen in Paramaribo
27 May, 13:56
foto
Het controleren van de processen-verbaal in de Anthony Nesty Sporthal moet nog beginnen. Het aangekondigde tijdstip van 10.00 uur is niet gehaald. (Foto's: René Gompers)


Het is behoorlijk druk in de Anthony Nesty Sporthal (ANS). Honderden personen van diverse politieke partijen zijn aanwezig om het volgende onderdeel van het verkiezingsproces mee te maken: het controleren en invoeren van de processen-verbaal. Het gaat om de rapportages van 274 stembureaus in Paramaribo.

De verwerking van de processen-verbaal zou om 10 uur beginnen, maar nog steeds niet gestart. De voorzitter van het hoofdstembureau, Mike Nerkust, heeft meegedeeld dat het proces om 14.30 uur gaat beginnen. Het merendeel van de mensen wacht geduldig af, anderen theoretiseren luid over "maar waarom zijn ze nog niet begonnen dan?" Fraude, opzettelijk rekken van het proces en 'als ze gewonnen hadden zou het sneller gaan,"  komen aan de orde tijdens de gesprekken. De media-vertegenwoordigers moeten ook plaatsnemen op de tribunes. Sommigen gaan 'live' met interviews, in afwachting van het startsein. Alleen officiële waarnemers en werkers mogen in de hal waar de dozen en kisten van de stembureaus zijn geplaatst. "Boi, zo lang man," klaagt een jongeman. Op de tribunes, althans aan de kant van de NDP, komt er wat leven in de brouwerij. Maar niet lang, het enthousiasme is snel weggeëbd.

"We hebben alleen die processen-verbaal nodig!" roept er iemand. Dozen worden in orde gemaakt, stoelen worden gebracht. Het ziet er naar uit dat het werk zal beginnen. "We gaan alleen controleren en invoeren," benadrukt Conrad Acton, lid van het hoofdstembureau. "Als er iets mis mocht zijn, zal dat direct nagetrokken worden. In het ergste geval zal er een hertelling plaatsvinden."

René Gompers

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July