WHO: Latijns-Amerika nu epicentrum Covid-19
27 May, 10:39
foto


De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat Latijns-Amerika het epicentrum van de crisis is geworden en dat Brazilië verreweg het zwaarst is getroffen in de regio. Gezondheidsdeskundigen in Brazilië hebben gewaarschuwd dat het werkelijke aantal bevestigde infecties door een gebrek aan tests veel hoger kan zijn dan de officiële gegevens.

Een studie van de Universiteit van Washington wees uit dat het land begin augustus meer dan 125.000 doden kon registreren, dat is bijna een vervijfvoudiging van het huidige totaal van 24.512. De voorspelling volgde op het moment dat het dagelijkse dodental in Brazilië voor het eerst dat van de Verenigde Staten overtrof. Het registreerde maandag 807 doden, terwijl 620 mensen in de VS stierven.

De regionale Latijns-Amerikaanse gezondheidsautoriteit van de WHO, (PAHO) heeft gewaarschuwd dat het nieuwe coronavirus in Brazilië, Peru, Chili, El Salvador, Guatemala en Nicaragua "nog steeds aan het versnellen" is, nu Amerika het nieuwe epicentrum van de wereldwijde pandemie wordt. Carissa Etienne, WHO-directeur voor Amerika en hoofd van de Pan American Health Organization, zei dat Brazilië vorige week het hoogste nieuwe aantal gevallen van coronavirus rapporteerde gedurende zeven dagen sinds de uitbraak het land voor het eerst bereikte.

Tot dusver heeft Brazilië bijna 375.000 gevallen bevestigd. Alleen de Verenigde Staten heeft er meer genoteerd. Volgens een aantekening van de Johns Hopkins University waren er tot dinsdag minstens 23.473 mensen overleden aan Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

President Jair Bolsonaro staat openlijk vijandig tegenover coronavirusbeperkingen. Het dagelijkse sterftecijfer in Brazilië werd maandag het hoogste ter wereld en een studie van de Universiteit van Washington heeft gewaarschuwd dat het totale dodental van het land begin augustus vervijfvoudigd zou kunnen zijn tot 125.000.

"Onze regio is het epicentrum geworden van de Covid-19-pandemie", zei Etienne, terwijl andere PAHO-directeuren waarschuwden dat er "zeer zware" weken in het verschiet liggen voor de regio en dat Brazilië nog een lange weg te gaan heeft voordat het de pandemie ziet eindigen.

Amerika heeft meer dan 2,4 miljoen gevallen van het nieuwe coronavirus en meer dan 143.000 sterfgevallen als gevolg van de luchtwegaandoening Covid-19 geregistreerd. Latijns-Amerika is Europa en de Verenigde Staten gepasseerd door dagelijkse infecties, zei ze.

"Zowel Peru als Chili rapporteren ook een hoge incidentie, een teken dat de transmissie in deze landen nog steeds versnelt", zei Etienne dinsdag tijdens een virtuele wekelijkse briefing. Peru heeft meer dan 123.900 gevallen en 3.629 doden gemeld, terwijl Chili meer dan 76.900 infecties heeft bevestigd en maandag een record van 5.000 nieuwe gevallen heeft gemeld, terwijl het dodental 806 bereikte.

Etienne's verklaringen komen omdat enkele van de zwaarst getroffen landen over de hele wereld de bewegingsbeperkingen die waren ingesteld om het virus in bedwang te houden, zijn gaan versoepelen, en de weerstand tegen de maatregelen is in Latijns-Amerika toegenomen.

Bolsonaro heeft kritiek geuit op gouverneurs die in het hele land coronavirusbeperkingen hebben opgelegd, terwijl demonstranten in de Chileense hoofdstad Santiago op 18 mei de straat op gingen met de oproep tot meer overheidssteun te midden van een strikte afsluiting in de stad.

Peru heeft vorige week de landelijke afsluiting verlengd tot eind juni. "Dit is niet het moment voor landen om de beperkingen te versoepelen", waarschuwde Etienne.

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July