Venetiaan: Nu geen zegeningen maar 'fuka's' tellen
23 May, 00:00
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland tijdens de 'online massameeting' vrijdagavond via Apintie-televisie. De toespraken werden ook via Facebook uitgezonden. (Beeld: Apintie)


NPS-erevoorzitter, ex-president Ronald Venetiaan brengt in herinnering dat hij tien jaar geleden heeft gezegd 'tel uw zegeningen'. Toen is hij niet goed begrepen. Nu zegt hij tel de fuka's, de hebi's waarmee het land te kampen heeft. Het land is kapot gemaakt. NPS-leider Gregory Rusland merkte op dat veel kapot is gemaakt. Er moet weer vertrouwen komen in de leiding van het land en hoop in de toekomst. "We hebben eerlijke leiders nodig", stelde hoofdbestuurslid Patricia Etnel. De NPS heeft het publiek toegesproken vrijdagavond tijdens een live-uitzending via Apintie-televisie. 

Venetiaan voerde aan dat hij gewezen had op dat de contra van zegeningen fuka's zijn. "A fuka fu fururumans, inderdaad die e teki regering. A fuka fu drugsman di e kon fu regeer a kondre, openlijk of baka scherm, maar den stuur." Venetiaan merkte op dat de drugsmensen geen functie willen, maar invloed. Hij vindt het erg dat het onderwijs, vooral in het binnenland, kapot is gemaakt. "Mi ben sori taki yu libi no de ini anu fu tiriman. Mi no ben taki teri yu zegeningen wan, mi ben warschow", voerde de ex-president aan. Nu moet hij het omdraaien. "Teri den fuka nanga san ye libi tide. Luku den bun. Teri den hebi san a regering poti kon gi yu nanga den comparant fu den." Hij hoopt dat over vijf jaar weer gezegd kan worden "tel de zegeningen". 


Ex-president tevens ere-voorzitter van de NPS, Ronald Venetiaan.

NPS-voorzitter Rusland zei dat NPS 73 jaar is en bewezen heeft waar ze voor staat. De partij heeft het land vaker door moeilijke fasen geloosd. De NPS is volgens hem hard nodig in deze tijd. Na 25 mei moet zo snel mogelijk De nieuwe Nationale Assemblee aan de slag en er moet zo snel mogelijk een regering gevormd worden. Verwijzend naar de IDOS-peiling zei Rusland dat de oppositie de verkiezingen zal winnen. Hij hoopt dat het volk de NPS voldoende zetels geeft om de leiding te nemen. 

De uitgaven van het land zijn door deze regering begroot op SRD 15 miljard en de inkomsten zijn SRD 6 miljard. De regering dicht de gaten met leningen. Een van de eerste zaken die aangepakt moet worden is om met de schuldeisers te praten en de schulden te herschikken. Er moet veel meer verdiend worden om te kunnen investeren in de productiesector. Op dit moment is het land een 'broko kondre', waar mensen armoede lijden. Hier moet een einde aan komen. Kinderen moeten weer een toekomst hebben. Er moet weer hoop komen in het land. Een minister die voor de rechter moet verschijnen, wordt beschermd door de coalitie. Dit is een verkeerd signaal, benadrukte Rusland. "De NPS is ready om de grote problemen op te lossen", deelde Rusland mee.