Wereldwijd meer dan 5 miljoen Covid-19-gevallen
21 May, 11:00
foto
Een vogel zit op een kruis van de massagraven van personen die zijn overleden aan Covid-19. De graven van de Parque Taruma begraafplaats in Manaus, Brazilië zijn hier afgebeeld. (Foto: Reuters)


Het wereldwijde aantal van coronavirus-infecties heeft woensdag de 5 miljoen gepasseerd. In de afgelopen week heeft Latijns-Amerika de Verenigde Staten en Europa overtroffen in het registreren van het grootste aantal van de nieuwe dagelijkse infecties wereldwijd.

Het beeld vertegenwoordigt een nieuwe fase in de verspreiding van het virus, dat aanvankelijk in februari een piek bereikte in China, voordat er grootschalige uitbraken volgden in Europa en de Verenigde Staten. Latijns-Amerika was goed voor ongeveer een derde van de 91.000 gevallen die eerder deze week werden gemeld. Europa en de Verenigde Staten waren elk goed voor iets meer dan 20%. Een groot aantal van die nieuwe gevallen kwam uit Brazilië, dat onlangs Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overtrof en de op twee na grootste uitbraak ter wereld werd, achter de Verenigde Staten en Rusland. De gevallen in Brazilië nemen nu dagelijks toe. Wat het toenemend aantal infecties betreft, staat de Verenigde Staten aan top.

De eerste 41 gevallen van het coronavirus werden op 10 januari bevestigd in Wuhan, China. Het duurde tot 1 april voordat de wereld de eerste miljoen gevallen bereikte. Sindsdien worden er om de twee weken ongeveer 1 miljoen nieuwe gevallen gerapporteerd.

Bij meer dan 5 miljoen gevallen heeft het virus in minder dan zes maanden meer mensen besmet dan het jaarlijkse totaal van ernstige griepgevallen, waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie schat dat het wereldwijd ongeveer 3 miljoen tot 5 miljoen is. De pandemie heeft meer dan 326.000 levens geëist, hoewel wordt aangenomen dat het werkelijke aantal hoger is omdat het testen nog steeds beperkt is en in veel landen geen dodelijke slachtoffers buiten ziekenhuizen worden geregistreerd. Meer dan de helft van de totale dodelijke slachtoffers is geregistreerd in Europa.

Ondanks de aanhoudende toename van het aantal gevallen, openen veel landen scholen en werkplekken na wekenlange afsluiting die de verspreiding hebben belemmerd. De financiële markten zien een lichte opleving door veelbelovende vroege resultaten van de eerste Amerikaanse vaccinproef bij mensen.

Een vogel zit op een kruis van de massagraven van personen die zijn overleden aan Covid-19. De  graven van de Parque Taruma begraafplaats in Manaus, Brazilie zijn hier afgebeeld. (Foto: Reuters)
Advertenties