Brazilië noteert dagelijkse record coronavirus-doden
20 May, 18:40
foto
Massagraven worden gebruikt om de doden te begraven in de noordelijke Braziliaanse stad Manaus. (Getty Images)


Brazilië heeft voor het eerst meer dan 1.000 doden door het coronavirus per dag gemeld, te midden van waarschuwingen dat de uitbraak weken verwijderd is van de piek. Het land heeft 271.628 bevestigde gevallen, maar het werkelijke aantal zal waarschijnlijk hoger zijn vanwege onvoldoende tests.

President Jair Bolsonaro heeft de risico's van Covid-19 herhaaldelijk afgezwakt. Dinsdag verdedigde hij opnieuw het gebruik van het onbewezen medicijn chloroquine als remedie, ondanks waarschuwingen dat het onveilig kan zijn. Bolsonaro's herhaalde verzet tegen het advies van deskundigen op het gebied van de volksgezondheid over Covid-19 heeft de afgelopen maand geleid tot het ontslag van twee opgeleide artsen als minister van Volksgezondheid.
Er bestaat bezorgdheid over de snelle verspreiding van het virus in arme gebieden en inheemse gemeenschappen die gevoeliger zijn voor ziekten.

Het aantal bevestigde gevallen is alleen kleiner dan in de VS en Rusland en zal naar verwachting nog verder toenemen, aangezien de uitbraak nog weken verwijderd is van de piek, zeggen gezondheidsdeskundigen. Dinsdag bevestigde het ministerie van Volksgezondheid 1.179 nieuwe sterfgevallen, wat het totaal op 17.971 brengt.

São Paulo, de grootste stad van Brazilië met ongeveer 12 miljoen inwoners, is één van de zwaarst getroffen plaatsen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is vanaf vandaag een vijfdaagse 'vakantie' gestart. Eerder deze week waarschuwde burgemeester Bruno Covas dat het gezondheidssysteem binnen twee weken zou kunnen instorten. Hij beschuldigde degenen die de beperkingsregels negeerden van het spelen van "Russisch roulette" met het leven van mensen.

Gebruik antimalariamiddel
In een interview op Facebook zei Bolsonaro dat de interim-minister van Volksgezondheid, Eduardo Pazuello - een legergeneraal in actieve dienst - woensdag nieuwe richtlijnen zou uitbrengen om het aanbevolen gebruik van het antimalariamiddel chloroquine bij de behandeling uit te breiden tot Covid-19. Tot dusver is er onvoldoende bewijs uit medische onderzoeken dat chloroquine  - en een verwant hydroxychloroquine medicijn  - effectief is om het virus te voorkomen of te behandelen. Er zijn ook risico's op ernstige bijwerkingen, waaronder nier- en leverschade.

"Wat is democratie? Als je het niet wilt, doe je het niet. Je wordt niet gedwongen chloroquine in te nemen", zei Bolsonaro. "Degenen die aan de juiste kant zitten, nemen chloroquine. Degenen aan de andere kant nemen Tubaína," grapte hij, verwijzend naar een populaire frisdrank. De president heeft geen commentaar gegeven op de stijgende sterfgevallen.

Meningsverschillen over het gebruik van chloroquine waren naar verluidt de belangrijkste reden achter het aftreden van Nelson Teich als minister van Volksgezondheid vorige week. De voorganger van Teich, Luiz Henrique Mandetta, werd door Bolsonaro ontslagen nadat ze het oneens waren over maatregelen op het gebied van sociale afstand.

Ondertussen vertelde de Amerikaanse president Donald Trump, die Bolsonaro eerder beschreef als zijn "idool", aan verslaggevers dat hij een reisverbod uit Brazilië overweegt. "Ik wil niet dat mensen hierheen komen en onze mensen besmetten. Ik wil ook niet dat mensen daar ziek worden. We helpen Brazilië met beademingstoestellen ... Brazilië heeft problemen, geen twijfel mogelijk", aldus Trump zei dinsdag, een dag na de aankondiging dat hij hydroxychloroquine preventief gebruikte.

Hij blijft pleiten voor opheffing van door lokale autoriteiten opgelegde afsluitmaatregelen, met het argument dat deze de economie zullen verwoesten. De president beschuldigt ook de gouverneurs van de deelstaat en de burgemeesters van het gebruik van de kwestie voor politiek gewin, aangezien velen die strengere maatregelen hebben genomen zich tegen zijn regering verzetten.

Brazilië is er toe overgegaan om zijn doden als gevolg van Covid-19 in massagraven te begraven.

Ondanks het snel stijgende infectiepercentage, zegt de president dat de meeste mensen, inclusief hijzelf, niets te vrezen hebben van het virus. Hij heeft de risico's van de hand gewezen en Covid-19 vergeleken met "een griepje". Maar de focus van Bolsonaro op het minimaliseren van economische ontwrichting is door velen verwelkomd. Aanhangers hebben anti-lockdown-bijeenkomsten georganiseerd, waarvan de president sommige bijwoonde, waarbij hij de aanbevelingen van zijn eigen ministerie van Volksgezondheid negeerde voor sociale afstand.

Kort nadat dinsdag het dodental was aangekondigd, ontstond er een nieuwe ruzie na een bericht dat de persdienst van de Braziliaanse regering op Twitter plaatste. Onder de titel "Life score" werd het aantal mensen aangegeven dat werd behandeld of dat van het virus was hersteld, zonder de overleden personen te vermelden. Bolsonaro en enkele van zijn ministers hebben de media bekritiseerd vanwege wat zij omschrijven als negatieve berichtgeving, met de nadruk op het aantal slachtoffers. Ten minste twee journalisten zijn aangevallen bij recente pro-regeringsprotesten in de hoofdstad Brasília.
Advertenties