Venezuela: Amerikaanse burgers vast voor 'terroristische aanval'
05 May 2020, 16:32
foto
Venezolaanse soldaten met gezichtsmaskers op halen een verdachte uit een helikopter op een onbekende locatie in dit stilstaande beeld, verkregen uit de tv-video van de Venezolaanse regering. De man zou betrokken zijn bij wat de Venezolaanse autoriteiten een inval van "huurlingen" noemen. (Beeld via Reuters)


De Venezolaanse autoriteiten hebben twee Amerikaanse staatsburgers aangehouden die werken met een Amerikaanse militaire veteraan die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor een mislukte gewapende inval in het land, zei president Nicolas Maduro maandag. In een toespraak op de staatstelevisie zei Maduro dat de autoriteiten maandag 13 "terroristen" hebben gearresteerd. Ze zouden betrokken zijn bij een complot dat volgens hem samen met Washington was gecoördineerd om via de Caribische kust het land binnen te komen en hem te verdrijven.

Acht mensen werden gedood tijdens de verijdelde poging tot inval op zondag, aldus de Venezolaanse autoriteiten. Maduro toonde wat hij zei dat de Amerikaanse paspoorten en andere identificatiekaarten waren van Airan Berry en Luke Denman, die volgens hem in hechtenis zaten en samenwerkten met Jordan Goudreau, een Amerikaanse militaire veteraan die een in Florida gevestigd beveiligingsbedrijf Silvercorp USA leidt.

"Ze speelden Rambo. Ze speelden een held," zei Maduro, eraan toevoegend dat de Venezolaanse autoriteiten het complot hadden opgevangen voordat het werd uitgevoerd. Goudreau, die zichzelf identificeerde als organisator van de invasie op zondag, vertelde maandag aan persbureau Reuters dat ook Berry en Denman betrokken waren. "Ze werken met mij samen. Dat zijn mijn jongens," zei hij telefonisch.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen onmiddellijke opmerkingen gemaakt over de vermeende arrestaties. Amerikaanse functionarissen hebben elke betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij de invallen met klem ontkend.

Een persoon die bekend was met de kwestie, zei dat de twee Amerikaanse burgers maandag werden gevangengenomen in een tweedaagse razzia op medeplichtigen. De twee zitten hoogstwaarschijnlijk in hechtenis bij de Venezolaanse militaire inlichtingendienst. De bron zei, op voorwaarde van anonimiteit, dat de details afkomstig waren van contacten met Venezolaanse veiligheidstroepen.

Oppositieleider Juan Guaido twijfelde aan de regeringsversie van de gebeurtenissen van zondag. Hij bleef erbij dat Maduro probeert de aandacht af te lieden van andere problemen die zich de afgelopen dagen hebben voorgedaan. Hij noemde onder andere een dodelijke gevangenisoproer en een gewelddadige bendegevecht in Caracas.

Het communicatieteam van Guaido ontkende maandag berichten dat Guaido Silvercorp had ingehuurd om Maduro met geweld te verwijderen. Het voegde eraan toe dat de oppositieleider en zijn bondgenoten "geen relatie hebben met of verantwoordelijk zijn voor de acties van het bedrijf Silvercorp."

In een verklaring op maandagavond zei het team van Guaido: "We eisen dat de mensenrechten ... van de mensen die de afgelopen uren gevangen zijn genomen, worden gerespecteerd."

Washington heeft Venezuela zware economische sancties opgelegd in een poging Maduro te verdrijven, die het beschuldigt van vervalste verkiezingen in 2018. De regering van Maduro zegt dat de Verenigde Staten de enorme oliereserves van Venezuela willen beheersen.

Venezolaanse soldaten met gezichtsmaskers omringen een verdachte die uit een helikopter wordt gehaald. De man zou betrokken zijn geweest bij wat de Venezolaanse autoriteiten een "terroristische aanval" noemen. (Beeld via Reuters)

De arrestaties op maandag komen nadat de regering van Maduro op zondag zei dat huursoldaten hadden geprobeerd het land binnen te komen met speedboten uit het naburige Colombia, waarbij ze zeiden dat acht mensen waren gedood en twee werden vastgehouden. Later op zondag bracht Goudreau een video uit waarin hij zichzelf identificeerde als de organisator van de invasie, naast de dissidente Venezolaanse militaire officier Javier Nieto.

Goudreau zei in de video dat strijders op de grond hun operaties in verschillende delen van het land bleven uitvoeren. Hij identificeerde een van de strijders als 'Commander Sequea', wat een verwijzing leek te zijn naar Antonio Sequea, die maandag door de staatstelevisie werd geïdentificeerd als één van de gearresteerde mensen.

Op de website van Silvercorp wordt Goudreau beschreven als een 'zeer geëerde veteraan van de Special Forces in Irak en Afghanistan'.

Een Venezolaanse staatstelevisie-presentator toonde maandag foto's van mannen die op de grond lagen met hun handen achter hun rug. Hij voegde eraan toe dat de groep op reis was in de buurt van de stad Chuao in de centrale staat Aragua. De groep werd "gevangen door volksmacht, door vissers", zei hij.
Advertenties