Artiest André Conrad en Henk van Vliet tijdens een optreden. (Foto: collectie Henk van Vliet)
De bekende Surinaams-Nederlandse acteur, zanger, en regisseur André Conrad is niet meer. Hij overleed dinsdag op 86-jarige leeftijd aan een hartaanval. “Een super Surinamer is ons weer voorgegaan. Het was een hele eer zijn loopbaan en levensverhaal te mogen vastleggen in het programma ‘Owru Pokuman fu Sranan’. André is een artiest geweest die bijna alles wat mogelijk is in de showbizz met succes heeft gedaan. Geluidsman, componist, zanger, voordrachtskunstenaar, cabaretier, acteur in hoorspelen, films en toneelstukken”, reageert Henk van Vliet.
Roy Ristie van BRASA Media is opgegroeid met zang van deze markante man. “Er ging vanaf mijn geboorte geen week voorbij dat hij onder meer thuis bij ons zong met begeleiding van pa Frits op de piano of orgel. Oom André, zoals ik en mijn zusjes hem noemden, was een goeie vriend van mijn ouders en in het bijzonder een muzikale boezemvriend van mijn in 1975 overleden vader Frits Ristie”, vertelt hij. Conrad, ook wel de Surinaamse André van Duin genoemd, trad in de jaren 50 en 60 vóór zijn vertrek naar Nederland, vaak op bonteavonden met andere grootheden, zoals Ulrich 'Pero' Peroti (zijn tweemans), Wim van Binnendijk, Ronni Aletrino, Wilfred Teixeira, Toetie van Binnendijk-Hajary, Harry ‘Lafi’ de la Fuente, Harold Braam en Walter Huisden.
Conrad verhuisde in 1963 naar Nederland. Hij richtte samen met André Sarucco de cabaretgroep Moksi Alesi op. Het gezelschap werd tot 1975 ondersteund door Sticusa, de Stichting voor culturele samenwerking met overzeese rijksdelen. De groep speelde in eerste instantie korte cabaret sketches, geregisseerd door Conrad. Later speelde Moksi Alesi ook toneelstukken, onder andere geschreven door Sarucco. De voorstellingen werden eerst vooral in het Sranan gesproken, gaandeweg kwamen er steeds meer Nederlandstalige voorstellingen. De doorgewinterde acteur Ulrich Peroti maakte ook deel uit van het gezelschap dat eigen - vaak geïmproviseerde sketches - bracht.
Er werden in wisselende samenstellingen van de groep ook volkstoneelstukken reprises van stukken die in Suriname waren opgevoerd op de planken gebracht zoals 'De geboorte van Boni' van Eddy Bruma, 'So wan lobi diri' van García Lorca/Ané Doorson. Conrad en Sarucco traden ook vaak als cabaretduo op onder de naam 'André en Andrétje'. Ze hadden enorm veel succes met sketches in het Sranan en het Surinaams-Nederlands. Er werd zelfs een langspeelplaat met hun moppen uitgebracht. In 1987 vierde het duo zijn 20-jarig bestaan met het programma Span'oekoe, in 1992 het 25-jarig jubileum met het stuk ‘So wi tan’.
Conrad, speelde ook een rol in de bekende jeugdserie 'Kon hesi baka' van de jaren 70. In 2012 werd de Surinaams-Nederlandse acteur, zanger, en regisseur in Nederland geridderd in de Orde van Nassau. ‘Oom André’ was gehuwd met Victorien Esajas. Het echtpaar kreeg twee kinderen, Juanita en Glenn.