VS verbiedt export neus/mondmaskers
04 Apr, 06:43
foto
De Amerikaanse regering wil dat de geproduceerde neus/mondmaskers in eigen land blijven.(Foto: Reuters)


Een grote Amerikaanse maskerfabrikant, 3M, zegt dat de regering haar heeft gevraagd te stoppen met de export van Amerikaanse N95-ademhalingsmaskers naar Canada en Latijns-Amerika. Het verzoek heeft "aanzienlijke humanitaire gevolgen", waarschuwde het bedrijf, en zou andere landen ertoe kunnen aanzetten in natura te handelen.

De Verenigde Staten (VS) heeft donderdag de Defense Production Act van de Koreaanse oorlogstijd naar boven gehaald om te eisen dat 3M meer maskers zou leveren. De Canadese premier zei dat het stoppen van de export van 3M een "fout" zou zijn.

President Donald Trump zei dat hij de Defense Production Act had gebruikt om "3M hard te raken", zonder aanvullende details te verstrekken. De wet gaat terug tot 1950 en stelt een president in staat bedrijven te dwingen producten te maken voor nationale defensie.

In een verklaring op vrijdag zei 3M dat de regering een beroep had gedaan op de wet "om 3M te verplichten om prioriteit te geven aan orders van de Federal Emergency Management Agency (Fema) voor onze N95-ademhalingsmaskers"). Hij heeft ook verzocht dat 3M meer neus/mondmaskers importeerde uit zijn overzeese fabrieken in de VS. Het zei dat het beide besluiten ondersteunde.

3M voegde er echter aan toe dat de regering ook had verzocht om de export van in de VS vervaardigde neus/mondmaskers naar Canada en Latijns-Amerika stop te zetten. "Er zijn aanzienlijke humanitaire gevolgen als het stopzetten van de levering van neus/mondmaskers aan gezondheidswerkers in Canada en Latijns-Amerika, waar we een cruciale leverancier van neus/mondmaskers zijn," zei het.

3M voegde eraan toe dat een dergelijke maatregel "waarschijnlijk tot gevolg zou hebben dat andere landen wraak zouden nemen en hetzelfde zouden doen", wat zou leiden tot een afname van het totale aantal neus/mondmaskers voor de VS. Het bedrijf zegt dat het ongeveer 100 miljoen N95-maskers per maand produceert - ongeveer een derde wordt in de VS gemaakt en de rest wordt in het buitenland geproduceerd.

De Trump-administratie heeft geen details verstrekt over haar communicatie met 3M. Donderdagavond tweette Trump: "We hebben vandaag 3M hard geslagen, nadat we hadden gezien wat ze met hun maskers deden ... Grote verrassing voor velen in de regering over wat ze aan het doen waren - zal een hoge prijs moeten betalen!"

Ondertussen zei de handelsadviseur van het Witte Huis, Peter Navarro, donderdag: "We hebben problemen gehad om ervoor te zorgen dat van alle productie die 3M over de hele wereld maakt, er genoeg daarvan terugkomt."

Canada vervaardigt in eigen land geen N95-maskers en premier Justin Trudeau vertelde de journalisten vrijdag dat "het een vergissing zou zijn om blokkades op te werpen of de handel te verminderen".

"Er zijn duizenden verpleegsters in Windsor die elke dag in Detroit werken, en Amerikanen zijn van hen afhankelijk. Er zijn medische producten en andere essentiële goederen die in beide richtingen de grens overgaan ... dit zijn dingen waar Amerikanen op vertrouwen."
Advertenties