Rating Suriname opnieuw verlaagd, nu CCC+
01 Apr 2020, 21:17
foto


De kans is groot dat Suriname de komende 12 maanden niet kan voldoen aan zijn schuldverplichtingen. Suriname kan moeilijk aan zijn financieringsbehoeften voldoen, wat het vermogen van het land beperkt. De vooruitzichten zijn negatief als de economische omstandigheden, de fiscale resultaten of de beschikbaarheid van financiering niet verbeteren. Overwegingen die ertoe hebben geleid dat de kredietwaardigheid van Suriname opnieuw is verlaagd door Standard & Poor’s Global Ratings (S&P). Suriname gaat van een 'B' notering naar een CCC+. S&P is het meest toonaangevende ratingbureau. 

De verlaging heeft alles te maken met de langetermijnrating van de staatsschuld van Suriname en de ongedekte schuldrating op de obligatie van US$ 550 miljoen die tot 2026 loopt. De negatieve vooruitzichten weerspiegelen het potentieel voor een verlaging van de komende 12 maanden als de economische omstandigheden, de fiscale resultaten of de beschikbaarheid van financiering niet verbeteren. S&P vindt dat de aanstaande verkiezingen politieke onzekerheid hebben veroorzaakt die de beleidsreactie beperkt tot de verslechterende economische, fiscale en financiële uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd.

In dit scenario zou de regering voor moeilijke afwegingen kunnen komen te staan, waarbij zij ervoor zou kunnen kiezen om sommige of al haar schuldverplichtingen niet volledig en op tijd af te lossen, wat volgens de criteria van de kredietbeoordelaar betekent dat Suriname in gebreke zou blijven.

De druk op de korte termijn op Suriname zal toenemen met de komst van de Covid-19-pandemie en de daling van de olieprijzen, omdat de financieringsbehoefte van de regering hoog blijft op een moment dat de financieringsmogelijkheden afnemen en de instellingen verzwakken.

Moeilijkheden om aan zijn financieringsbehoeften te voldoen, zouden het vermogen van het land om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen, kunnen beperken. S&P gelooft dat er ten minste een op de drie kansen zijn dat Suriname deze verplichtingen de komende 12 maanden niet nakomt.

"We verlagen onze lange termijnrating voor staatsobligaties en onze rating voor ongedekte schulden op de obligatie van US$ 550 miljoen die in 2026 verschuldigd is naar 'CCC +' van 'B'. We verlagen ook onze overdrachts- en convertibiliteitsbeoordeling voor het land van 'B +' naar 'CCC +'."

De negatieve vooruitzichten weerspiegelen onze opvatting dat, tenzij de omstandigheden gunstig worden, de financiën van Suriname onhoudbaar worden en het vermogen van het land om in de komende 12 maanden aan zijn schuldendienstverplichtingen te voldoen, kan belemmeren, staat in de overwegingen van de beoordeling te lezen.
Advertenties