Geen verandering in aantal positieve coronagevallen
21 Mar 2020, 00:45
foto
Directeur Volksgezondheid Cleopatra Jessurun geeft de laatste updates over Covid-19 in Suriname. (Foto: René Gompers)


Van de 58 verdachte gevallen zijn op 13 na allen negatief getest op het coronavirus. Van de 13 worden de resultaten nog afgewacht. In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn al 80 personen getest, nadat een persoon die bij de Spoedeisende Hulp met Covid-19 symptomen was opgevangen op 19 maart. Vierentwintig uur later werd de vrouw positief getest. Met personen die nu uit het buitenland zijn gekomen, zijn totaal 172 personen in overheidsquarantaine en 51 in thuisquarantaine. 

Het aantal Covid-19-gevallen in Suriname is vier, waarbij het gaat om twee importgevallen en twee contactpersonen. Een persoon die van 1 tot en met 16 maart op vakantie in Suriname was, is bij terugkeer in Nederland positief getest. Het tweede coronageval en de patiënt in Nederland zijn niet opgemerkt bij de gezondheidsscreening op de luchthaven, omdat zij bij binnenkomst geen symptomen vertoonden. Aangezien Nederland op dat moment nog niet op de quarantainelijst stond, waren de preventieve maatregelen van de regering rond die periode nog niet verscherpt, zegt Cleopatra Jessurun, directeur van het ministerie van Volksgezondheid.

Ook de persoon die in Nederland positief is getest is op de SEH geweest met ernstige kortademigheid. Met zijn symptomen en chronische longaandoening voldeed de man niet aan de criteria van een verdacht geval. Hij vertrok op 16 maart weer naar Nederland, waar hij de volgende dag positief testte. De contactpersonen van deze twee gevallen worden opgespoord en in kaart gebracht.

Jessurun zegt dat de twee additionele gevallen gerelateerd zijn aan het eerste bevestigd geval, die in quarantaine waren geplaatst alvorens zij symptomen vertoonden, waardoor hun aantal contactpersonen minimaal is. De patiënten zijn in isolatie ondergebracht in het Wanica ziekenhuis. Ze merkte ook op dat het managementteam Covid-19 bezig is om klinieken in beeld te brengen die kunnen dienen als griepklinieken. Bij het AZP is vandaag de eerste griepkliniek operationeel. Mensen met griepsymptomen zullen op deze locatie worden behandeld. Er zijn nog vijf RGD klinieken in beeld gebracht die mogelijk als griepkliniek kunnen worden gebruikt.

NCCR-coördinator Jerry Slijngard benadrukt dat quarantaine geen keus is die jij maakt. Hij wijst erop dat iedereen in thuisquarantaine wil. “U bepaalt niet zelf waar u in quarantaine wordt geplaatst.” Hij stelt dat volgens de medische protocollen wordt bepaald in wat voor type quarantaine je wordt geplaatst. Hij drukt eenieder op het hart zich te houden aan de instructies. “We zullen niet schromen om strengere maatregelen te treffen als mensen zich niet houden aan de voorschriften.”

Districtscommissaris Mike Nerkust heeft meegedeeld dat alle vergunningen voor openbare vermakelijkheden tot nader orde zijn ingetrokken. Aan belanghebbenden is geadviseerd om huwelijken en verjaardagen te verschuiven naar een nader te bepalen datum. Ook het bezoek aan moskeeën wordt aangepast. De Islamitische verenigingen zullen de instructies aan hun geloofsgenoten doorgeven. De markt aan de Jodenbreestraat wordt uit veiligheidsoverwegingen gesloten, terwijl de markt van Leidingen en de Kwatta-markt weer open zijn.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November